Escaldes-Engordany
El 20% dels nous positius ha rebut la pauta completa de la vacunació
Un resident que havia rebut les dues dosis és a l’UCI i se li atribueix una «errada vacunal»
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va afirmar ahir que el 20% dels casos positius detectats en les darreres setmanes, partint d’una mitjana de 28,2 al dia, són persones que han rebut la pauta de vacunació completa. Això s’explica perquè, com tantes vegades ha recordat el ministre, no hi ha cap vacuna amb una eficàcia del 100%, de manera que «tots en podem infectar, però si estem vacunats, el nostre quadre és molt més lleu». Aquesta tendència també s’està donant als països veïns, tot i que com va reconèixer Benazet «la nostra casuística és molt petita» i dels ingressos hospitalaris actuals no se’n pot extreure «un valor significatiu».
Així, actualment hi ha quatre persones ingressades a la planta de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, tres de les quals no estan vacunades i una ha rebut només la primera dosi. A la Unitat de Cures Intensives (UCI) hi ha una persona resident a Andorra amb la vacunació completa, que s’ha atribuït a una «errada vacunal», ja que, com va insistir el titular de Salut, «el percentatge de protecció mai és total», però sí que fa, com és el cas, que la situació no sigui greu ni es requereixi ventilació mecànica. A la mateixa UCI també hi ha ingressat un turista de Barcelona, aquest sí sota ventilació mecànica, que havia rebut la vacuna de Janssen, però es va infectar abans de les quatre setmanes necessàries per assolir la immunització. En aquest sentit, cal destacar que si el Ministeri de Salut detecta un positiu estranger, se’l fa tornar al seu país seguint les mesures escaients i s’avisa a les autoritats sanitàries competents per fer-li un seguiment.
Amb tot, Benazet va destacar que el percentatge actual de vacunats al Principat, comptant els sanitaris (entre 1.500 i 2.000 persones), és del 78% (57.000 persones majors de 16 anys), fet que «ens situa a molts bons nivells», si es compara amb els països de l’entorn. Entrant al detall, s’han inoculat un total de 82.911 vaccins, 49.006 corresponents a primeres dosis (74,25%) i 33.905 a segones (51,3%).
Pel que fa a la resta de l’actualització sanitària, en les darreres 24 hores s’han detectat 35 casos nous que sumen un total de 336 actius i 14.414 des de l’inici de la crisi sanitària al país. Pràcticament totes les mostres extretes de les aigües residuals confirmen que la variant predominant a Andorra, així com arreu d’Europa, és la delta i tan sols un 5% correspon a la britànica i un percentatge més baix a la de Wuhan. En qualsevol cas, però, Benazet va assegurar que la cinquena onada vigent està tenint «molt menys impacte» que les anteriors, ja que els casos actius detectats no arriben ni a la meitat que aleshores.
D’altra banda, el ministre de Salut va valorar molt positivament la prova pilota feta la setmana a dos locals d’oci nocturn. «L’estudi es va fer amb totes les mesures de seguretat i, 10 dies després, ens servirà per fer un control. Ens hauria agradat fer-la sense mascareta, però a causa de la gran circulació del virus vam voler posar-hi una capa», va apuntar Benazet, tot afegint que, en funció dels resultats que s’obtinguin d’aquesta primera prova es mirarà de fer una segona a l’agost per «tenir els paràmetres de reobertura clars a la tardor».
Finalment, des del Govern no es contempla prohibir l’entrada a determinats llocs a les persones no vacunades (com a França), tot i que sí es pot condicionar d’acord amb els protocols i l’aforaments establerts. «Si volem una ocupació del 100%, ens hem d’assegurar que tot el públic estigui vacunat o presenti una prova negativa», va exemplificar el ministre.