PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La maternitat atura la carrera professional de moltes dones

Jover afirma que cal elaborar estadístiques de gènere al Principat

Per Laia Bautista

Una mare acaricia la seva filla acabada de néixer a l’Hospital de Nostra Senyora de Meritxell.
Una mare acaricia la seva filla acabada de néixer a l’Hospital de Nostra Senyora de Meritxell. | Maricel Blanch

La maternitat és un obstacle laboral per a les dones catalanes com així ho demostra l’estudi encarregat per l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari de Catalunya (AQU) sobre les Diferències de gènere en la inserció laboral 20 anys després d’haver-se titulat.

La representant de l’Agència de Qualitat de l’Ensenyament Superior d’Andorra (AQUA) i membre d’Acció Feminista Esther Jover va assistir a la presentació telemàtica d’aquest estudi que explica que la majoria de les dones catalanes que decideixen ser mares veuen afectada la seva trajectòria professional.

Com va posar de manifest a través del compte de Twitter d’Acció Feminista, lamenta que l’estudi hagi demostrat «el que ja sabem» i va recordar que «cal corresponsabilitat a l’hora de tenir cura de les criatures». Jover va afegir que «les dones tenim aspiracions professionals i no hi volem renunciar encara que siguem mares». L’experta creu que la manca de temps personal de les mares es troba ocupat per cuidar dels fills, els quals són el detonant perquè les dones demanin una reducció de la seva jornada laboral i deixin de banda les seves aspiracions professionals. També creu que la situació de l’estudi català es pot extrapolar al Principat, tot i recorda que calen anàlisis amb perspectiva de gènere per a poder demostrar amb dades i xifres les discriminacions per raó de gènere que existeixen a Andorra. En aquest sentit, Jover assegura que «encara falta un gran treball de base social per aconseguir que la responsabilitat per cuidar dels fills i les filles sigui paritària». Un treball que assenyala que no només ha de canviar l’imaginari col·lectiu sobre els rols adjudicats als homes i a les dones, sinó que les empreses i les administracions també han de facilitar a les mares perquè els fills no siguin un condicionant per frenar la carrera professional de cap dona.

L’experta considera que una solució per a poder aconseguir la paritat per cuidar els fills és trencar l’imaginari col·lectiu interioritzat sobre la falsa creença que hi ha certes carreres i professions laborals feminitzades i d’altres masculinitzades. Per aquest motiu, Jover proposa que desapareguin aquestes distincions que limiten les aspiracions personals de cada dona i aclareix que «tothom és vàlid per fer qualsevol feina i estudiar el que desitgi», però especialment reivindica que cuidar els fills ha de ser un treball valorat i reconegut, perquè requereix molta dedicació i que, per suposat, ha d’esdevenir un treball 100% paritari. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT