PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Llum verda a l’Institut de l’Habitatge, el «pilar» de les futures polítiques

Terceravia titlla l’ens de «monstre que agreujarà la situació», i el PS apunta que la forma final és un «bluf»

Per Lídia López

Vista general de l’hemicicle durant la sessió ordinària d’ahir.
Vista general de l’hemicicle durant la sessió ordinària d’ahir. | Demòcrates

El Consell General va aprovar ahir la creació de l’Institut de l’Habitatge. Després d’anys que es plantegés la necessitat d’aquest ens, i d’un primer pas per a la trobada de solucions a la problemàtica de l’habitatge amb la posada en marxa de la Taula Nacional de l’Habitatge, aquest organisme comptarà amb tres encàrrecs principals: la creació d’un fons d’habitatges; la promoció de pisos d’ús social i de preu assequible; i la creació d’un fitxer de dades estadístiques per guiar l’acció política respecte de la matèria. 

El Govern i la majoria van celebrar la culminació d’aquest projecte. D’una banda, el ministre de Territori i Habitatge, Víctor Filloy, va apuntar que «l’Institut serà un altre pilar que reforçarà les polítiques d’habitatge» tot i reconèixer que «evidentment, no veurem la solució a la greu problemàtica perquè requereix multiples accions». I de l’altra, el liberal Ferran Costa va posar en relleu que l’ens «és una eina cabdal», i va recordar el seguit d’accions implementades des de l’Executiu per pal·liar la problemàtica, com és la congelació dels contractes, els ajuts a l’emancipació o la flexibilització dels requisits d’habitabilitat per afegir més oferta al mercat.

No obstant això, l’oposició no va quedar convençuda de la forma, i només es va mostrar a favor de l’article de l’establiment de la Comissió Nacional de l’Habitatge i tres disposicions finals, i va votar en contra de la resta del text. «No hem observat motius suficients a la problemàtica de l’habitatge, si bé hem observat una manca d’oferta de producte al mercat de lloguer», va declarar des de Terceravia + Unió Laurediàna + Independents Joan Carles Camp, que va retreure a la majoria que «converteixen en un problema populista i electoralista» l’accés a l’habitatge, establint mesures que «no són adequades per incentivar la inversió en el mercat del lloguer» i constituint una «macropromotora». «Estem creant un monstre amb majúscules que agreujarà la situació», va sentenciar Camp. En resposta, el ministre va indicar que «el que agreuja la situació és no fer res, perquè cada dia que passa és pitjor».

Així mateix, el conseller general socialdemòcrata Carles Sánchez va lamentar que l’Institut no hagi incorporat dues tasques que des del PS consideren fonamentals: la definició d’un índex de preus de lloguer i la gestació d’un registre de contractes d’arrendament. Per aquest motiu, Sánchez va lamentar que l’Institut «és la gran esperança i el gran bluf», i que tindrà forma «d’ens immobiliari» que repartirà entre els actors del sector la gestió del mercat de lloguer, criticant que el Govern opti per «externalitzar» la gestió i no liderar les accions de forma totalment pública. «Seguirem patint l’accés a l’habitatge durant uns anys», va vaticinar. Al voltant d’aquestes afirmacions, Filloy va recalcar que l’ens ja tindrà un seguit d’indicadors que «ens ajudaran a tirar endavant polítiques» en la matèria, i va reflexionar que «l’habitatge, a més d’un dret és també és un motor econòmic» i que «si volem que el sector privat hi participi ha de ser atractiu». Així mateix, el demòcrata Carles Enseñat va criticar que «moltes vegades es considera que on hi ha un empresari hi ha especulació, i penso que no és així», i va descriure l’argumentació de Sánchez com «idees que voregen el ranci». A més, Enseñat li va etzibar que «potser s’han deixat algun comú pel camí per les seves idees».

PUBLICITAT
PUBLICITAT