PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

L’Asidca creu que la taxa farà que es redueixi «el diferencial fiscal»

L’ACU arribarà a 11.000 signatures per posposar l’impost d’hidrocarburs

Per Marcos Bernat

Imatge d’arxiu d’una benzinera.
Imatge d’arxiu d’una benzinera. | Arxiu/Tony Lara

L’Associació d’Importadors i Distribuïdors de Carburants d’Andorra (Asidca), va defensar que l’aplicació de la taxa d’hidrocarburs s’ha de posposar, com a mínim, fins que els països competidors també elevin aquest impost, per tal de «no perdre el diferencial fiscal». Així ho va explicar el seu president, David Porqueres, qui va argumentar la seva postura amb decisions preses recentment pels països veïns: «Espanya ha congelat l’aplicació d’un impost de matriculació que aniria en base de les emissions de CO2». En la mateixa línia, va assegurar que França «volia eliminar un descompte fiscal» que tenen sobre el gasoil les empreses que es dediquen a la construcció i que «donada la situació, no es farà fins al 2022». L’associació s’ha posicionat reiteradament en contra de l’impost i, en diverses ocasions, ha proposat que no s’executi. No obstant això, Porqueres va afirmar que, ara com ara «demanem que s’endarrereixi i, en el futur, hauríem de tornar a parlar, perquè desconeixem què passarà en un temps».

D’altra banda, l’Associació Andorrana de Consumidors i Usuaris (ACU) calcula que s’aconseguiran un total d’11.000 signatures de ciutadans en contra d’aplicar la taxa, segons va assegurar el seu president, Lluís Ferreira, qui també va afirmar que, de moment, «hem comptabilitzat més de 9.000». Aquestes «es presentaran d’aquí a poc temps en el Consell General». Des de l’associació consideren que la quantitat de signatures ha de servir perquè «l’aplicació de la taxa es posposi». En aquest sentit, Ferreira va recalcar que no veuen una mala opció poder aplicar-la en el futur. «No estem en contra. Volem que s’endarrereixi fins a que millori la crisi. La situació ja és bastant delicada perquè ens posin més pressió», va manifestar.

Per altre costat, el president de l’Asidca, va valorar l’acció empresa per l’ACU (les signatures aconseguides) com un factor important perquè el Govern canviï la seva posició: «Els polítics estan per a executar el desig dels ciutadans. El missatge és clar i és que ara no toca. A partir d’aquí, poden ometre la demanda o escoltar la gent».

Un altre dels aspectes pels quals l’Asidca va mostrar el seu desacord és el dels criteris establerts pel Govern respecte a l’aplicació d’impostos per les emissions de CO2. Fa diverses setmanes, l’entitat va publicar un comunicat anunciant que trobaven «fora de lloc que el gas natural no fos gravat amb aquesta taxa», i atribuïen aquest fet a «la voluntat del Govern de beneficiar Feda i la seva xarxa de calor». De la mateixa manera, també van denunciar que «l’energia tampoc està gravada per l’impost, tot i produir CO2». Per això, Porqueres es va pronunciar sobre aquest assumpte: «El Govern, a través de la seva política, està canviant els hàbits dels consumidors. Però nosaltres diem que el que contamina ha de pagar d’acord amb les seves emissions».

Pel que respecta al debat sobre qui haurà de pagar les conseqüències del nou impost, totes dues associacions consideren que el consumidor serà el més afectat. Ferreira va opinar que «el Govern no pot fer un brindis al sol esperant que el paguin els importadors», i va recalcar que, «la conclusió final és que pagarà la ciutadania». Per la seva part, Porqueres va continuar amb la línia marcada pels importadors en les últimes setmanes. «Nosaltres, sobre aquest tema, mantenim el mateix discurs: totes les taxes acaben repercutint en el consumidor», va afirmar. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT