PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern impulsa un nou segell per certificar el benestar animal

El pressupost dels nous ajuts és de 125.000 euros i diferents barems indicaran el que rebrà cada explotació

Per Alba Llacuna

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el director d’Agricultura, Josep Casals, en la roda de premsa d’ahir.
La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el director d’Agricultura, Josep Casals, en la roda de premsa d’ahir. | SFGA/CEsteve

El Govern, de la mà de la ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sílvia Calvó, i el director del Departament d’Agricultura, Josep Casals, va presentar ahir el nou reglament d’ajudes a les explotacions ramaderes bovines amb la qual es vol impulsar un nou segell, en aquest cas, de certificació del benestar animal. Una mostra més, segons va indicar Casals, «de l’aposta pel producte nacional». Aquests ajuts es posen en marxa amb una dotació pressupostària de 125.000 euros i serà complementària a les que ja existeixen pel sector, com la de millores a les infraestructures ramaderes amb una dotació econòmica de 92.000 euros. «L’objectiu és que la carn de qualitat d’Andorra es pugui beneficiar d’un segell o distintiu addicional que garanteixi que es produeix respectant el benestar dels animals», va indicar la ministra. 

Casals va voler puntualitzar que la voluntat de l’Executiu és exhaurir la dotació i que la quantitat que pot rebre cada ramader pot variar en funció de diferents paràmetres, com els cap de bestiar que tinguin, la productivitat o el manteniment del territori. A més, va assenyalar que poden accedir a aquest ajut totes aquelles explotacions ramaderes bovines que se sotmetin periòdicament –cada dos anys– a un procés extern i independent d’avaluació del benestar animal.

Per configurar els ajuts, des de l’Executiu van explicar que s’han fet servir els estàndards internacionals Welfare Quality, adaptats a Andorra, i que basen la seva valoració en els principis de la bona alimentació, el bon allotjament i la bona salut. En ells es valoren set criteris i 12 mesures que donen una qualificació de la  D, la més baixa i insuficient, a la A, excel·lent. En aquest sentit, Casals va explicar que un equip format per tècnics de l’Institut de Recerca i Tecnologia Agroalimentàries (IRTA) de la Generalitat de Catalunya i del Departament d’Agricultura han dut a terme una visita a cada explotació ramadera bovina per valorar les pràctiques de maneig que s’hi apliquen, l’estat de les infraestructures i els equipaments disponibles per a l’estabulació dels animals i l’estat de salut d’aquests. Una valoració que com va afirmar Calvó s’ha fet arribar als ramaders i que els pot servir de guia per saber «allà on poden millorar». 
La ministra, a més, es va mostrar satisfeta dels resultats obtinguts per les explotacions, de les quals va assenyalar que «totes han passat l’auditoria. No n’hi cap d’insuficient». «Això demostra que el sector està fent bé les coses», va afirmar Calvó que, a més, va animar a tots els ramaders a que «arribin a la categoria A, que és l’excel·lència».

El nou ajut també és una resposta a la demanda i tendència creixent dels consumidors per adquirir productes més sostenibles i que, a més, siguin productes que s’han produït respectant el benestar dels animals. En aquest sentit, Casals va explicar que, en les visites individualitzades que s’han fet en cada explotació, «una de les demandes que amb més freqüència va sortir va ser la d’afavorir» aquells que ho fan millor. D’aquesta manera, el director d’Agricultura va afegir, a més, que a banda de la qualitat del producte el consumidor aprecia cada vegada més «valors com la preservació de la biodiversitat o de les nostres muntanyes i com ha estat tractat el bestiar» i per tant aquests aspectes es volen tenir presents en la carn de qualitat d’Andorra.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT