Andorra va presentar ahir, per primer cop, la seva candidatura a l’esdeveniment d’esquí alpí més important del món. El Principat, amb la Federació Andorrana d’Esquí (FAE) al capdavant, va formalitzar la seva sol·licitud a la Federació Internacional d’Esquí (FIS) per celebrar els Campionats del Món l’any 2027. Mai abans els Pirineus han acollit una fita esportiva tan imponent, i a partir d’ara comença el compte enrere en el qual, durant el període d’un any, el país és medirà a grans noms com Crans-Montana (Suïssa) i Garmisch-Partenkirchen (Alemanya). La resolució arribarà des de la localitat de Villamoura (Portugal), on durant el Congrés FIS, que es realitzarà al maig del 2022, 17 membres del consell de la mateixa FIS portaran a terme la votació que determinarà la seu escollida. El director general de la candidatura, David Hidalgo, va explicar que «aquest projecte porta formant-se des d’abans de que començés aquest periode de pandèmia», mentre que afirmava també que «el que estem vivint és una conseqüència històrica, ja que Andorra sempre ha tingut protagonisme al món de la neu». Per la seva part, el president de la FAE, Josep Pintat, va recalcar la importància d’aquest tipus d’esdeveniments per als esportistes andorrans, ja que «podran veure des de primera línea l’elit de l’esquí i el màxim on pot arribar un esportista en aquest àmbit». D’altra banda, el president d’Ensisa, Francesc Camp, va destacar que «ens hem posicionat com un destí d’elit en l’esquí mundial i tenim l’avantatge de presentar una candidatura respectuosa i integradora». Per últim, el cap de Govern, Xavier Espot, va declarar que «el projecte compta amb ple suport per part del Govern i és fruit de molts anys de feina i esforç de tots els agents implicats».
Els Campionats del Món, que se celebren cada dos anys, tenen una durada de més de 15 dies i es disputen durant el mes de febrer, coincidint amb la temporada alta al sector de la neu. L’esdeveniment consta de 13 proves que normalment mouen més de 750 atletes de al voltant de 70 països diferents. A més dels competidors, l’organització preveu comptar amb el suport de més de 500 voluntaris, que seran imprescindibles per al bon desenvolupament de la cita. La cobertura de les curses in situ també es tindrà en compte, i es preveu que es desplacin més de 1.000 professionals de la comunicació i més de 100 televisions d’arreu del món oferiran les proves en directe. Respecte a l’ocupació hotelera, el sector podria veure un boom a les reserves, ja que la previsió és assumir prop de 50.000 nits d’hotel per acollir els atletes, la família esportiva i els mitjans de comunicació, entre d’altres.
L’estació de Cortina d’Ampezzo (Itàlia) va acollir l’última edició del campionat, i les de Courchevel-Méribel (França) i Saalbach (Àustria) en seran les properes seus, el 2023 i el 2025 respectivament. Per la dimensió i les característiques de l’esdeveniment, el lloc dictaminat sempre és elegit amb un marge de cinc anys per tal de poder treballar en l’organització.
Si Andorra sortís vencedor a la votació final, l’equip organitzatiu rebria al voltant d’uns 40 milions d’euros, provinents dels drets televisius i patrocini, que la FIS comercialitzaria i, posteriorment, transferiria al comitè coordinador. D’aquesta manera, no serien necessàries aportacions públiques d’inversió, un fet molt rellevant especialment en el moment de pandèmia actual i, a més, a causa del constant protagonisme i adaptació dels dominis esquiables al Principat durant les temporades de competició, tampoc està previst que s’hagués de realitzar cap modificació ni homologació prèvia a l’esdeveniment.
La candidatura andorrana està basada en un projecte de país, i es té previst englobar més enllà de les pistes consolidades de Copa del Món, com Avet i Àliga, de Soldeu, i El Tarter, a Grandvalira, i es combinarà amb tot el país. Entrega de medalles, animació a Andorra la Vella, així com diverses accions que s’ubicaran en altres entorns del Principat formarien la bombolla perfecta per a gaudir de l’espectacle i del territori.