Escaldes-Engordany
Catalunya no inclou Andorra en l’aixecament del confinament
Espot reconeix que és una «nova decepció» i demanarà explicacions
Catalunya aixecarà dilluns que ve, 15 de març, el confinament comarcal, que passarà a ampliar-se a tota la comunitat autònoma, per un període mínim de 14 dies prorrogables. La consellera de Salut, Alba Vergés, però, va negar que els catalans puguin venir a Andorra i es va limitar a afirmar que la Generalitat manté «molt diàleg» amb el Govern i el ministre de Salut andorrans, Joan Martínez Benazet, i que «seguirem treballant» per arribar a futurs acords. Vergés va insistir que només es podrà entrar i sortir del Principat pel riu Runer per motius laborals o de força major, sense fer cap referència a l’assimilació fins ara vigent amb l’Alt Urgell i la lliure mobilitat entre ambdós territoris.
El cap de Govern, Xavier Espot, va rebre la decisió com «una nova decepció» per part de l’administració catalana, ja que des del Govern s’havia demanat en diverses ocasions i des d’abans de Nadal que «tan bon punt [Catalunya] passés del confinament comarcal al perimetral de tota la comunitat autònoma, per via de la conseqüència d’estar equiparats a l’Alt Urgell, fos legítim que nosaltres també ens en poguéssim beneficiar». Així mateix, Espot va considerar que «ara el que toca és demanar explicacions», amb la voluntat de conèixer «per què, una vegada més, no s’ha atès la nostra reivindicació, tenint en compte que les nostres dades sanitàries són molt favorables». Malgrat afirmar que «se’ns fa difícil entendre com la Generalitat no acaba d’estar a la recíproca», també va assegurar que «nosaltres seguirem picant pedra», posant de manifest les diferències de tracte entre Catalunya i França que cada vegada són «més cridaneres». «Crec que la decisió mereix ser reconsiderada i ens seguirem esforçant des de la discreció per convèncer que és de justícia que se’ns assimili a tots els efectes», va reiterar el cap de l’Executiu a La Rèplica d’Andorra Televisió, tot recordant que aquesta inclusió a Catalunya ja va ser possible durant la primera fase del desconfinament de l’any passat.
Des del Consell General, el president de Demòcrates, Carles Enseñat, va opinar que «hem de seguir negociant» per aconseguir de Catalunya els mateixos beneficis que de França, en un moment en què «veiem més turistes francesos que mai», mentre que el liberal Ferran Costa va demanar esperar a «posar els punts sobre les i, perquè la decisió de Catalunya encara no està presa del tot». El president de Ciutadans Compromesos, Carles Naudi, va reconèixer no entendre la decisió de la Generalitat i des de Terceravia, Josep Pintat, va exigir un «nou plantejament de la política exterior» per deixar d’estar «tancats i aïllats».
Pel que fa a les estacions d’esquí, Espot encara no ha parlat amb Ski Andorra ni amb el seu president, Francesc Camp, i va apuntar que serà en els pròxims dies quan es decidirà si els dominis continuen oberts o tanquen definitivament fins a l’hivern que ve. Amb tot, el Govern no dona per perduda la Setmana Santa i no descarta que pugui arribar a ser «relativament correcta».
La vacunació, clau
En qualsevol cas, el focus es manté en la temporada d’estiu, sempre que la situació epidemiològica ho permeti. Per aconseguir-ho, serà clau la vacunació i si el ritme de la campanya avança segons el previst, és possible que a partir de l’abril es comencin a flexibilitzar les restriccions que encara afecten la restauració, el comerç i les activitats esportives i culturals. En aquest sentit, Espot va celebrar les noves mesures anunciades pel Consell de Ministres per a l’oci nocturn que, tot i no acabar de complir del tot les expectatives del sector, a partir de dimecres que ve podrà tenir els mateixos drets i deures quant a horaris i serveis que els bars. «La voluntat és que puguin acabar fent l’activitat per la qual van decidir obrir el seu establiment», va manifestar Espot, que no es va amagar que, malgrat això, l’oci nocturn forma part del darrer tram de mesures de flexibilització per la seva complexitat a l’hora de controlar els aforaments i les interaccions socials.