PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Fins a 70 fonts per controlar la residència dels espanyols

L’Agència Tributària comprovarà si el trasllat és real

Per Laia Moliné

L’oficina central de l’Agència Tributària a Barcelona.
L’oficina central de l’Agència Tributària a Barcelona. | QUIM ROSER

El director general de l’Agència Estatal de l’Administració Tributària (AEAT) d’Espanya, Jesús Gascón, va explicar ahir al Congrés de Diputats que es comptarà amb «fins a 70 fonts de dades diferents per a creuar mitjançant tècniques de big data per a comprovar si un contribuent espanyol que trasllada el seu domicili a l’estranger realment resideix fora del país». Aquesta qüestió s’emmarca dins de les noves directrius introduïdes en el Pla de control tributari 2021 de la mateixa agència. Aleshores, s’intensifica el control dels nacionals espanyols que viuen, per exemple, al Principat. 

Sobre aquest sistema va explicar que suposa un avenç important i que les dades actuals «són majors que mai» per tal de descobrir si es dona algun tipus de frau. Si es tenen indicis d’una possible infracció es procedirà a comprovar-ho i, en cas de ser necessari, s’obrirà un expedient.

La compareixença va tenir lloc en un moment en el qual encara es troba molt recent tota la qüestió dels youtubers i del trasllat a Andorra del Rubius. Concretament, en aquest acte el mateix Gascón es va referir al control tributari com «un tema que s’ha posat de moda últimament» després que molts youtubers canviessin la seva residència al Principat «per pagar menys impostos». Va voler afegir en referència a Andorra que seria «impossible» que qualsevol país de la Unió Europea (UE) apliqués un impost sobre la renda de les persones físiques amb un màxim d’un 10%. Gascón va manifestar també que obrir un debat al voltant de si els impostos a Espanya són alts o baixos no és adequat en termes de «comparació amb un microestat com Andorra on viuen 80.000 persones». L’opinió del director general és que el veritable debat no és «què n’opines sobre que un youtuber hagi dit que marxa a viure fora d’Espanya» sinó que l’assumpte realment important és «què faries si et trobessis en aquesta situació». Depenent de si en la resposta hi ha dubtes o canvia amb la quantitat de guanys, el problema resideix directament en els espanyols, segons Gascón, que no posseeixen una «consciència fiscal» adient, més enllà que existeixin països, com el Principat, que tenen una fiscalitat menor per les seves dimensions. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT