PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

El Govern flexibilitza els requisits per rebre l’ajuda per desocupació

Augmenta un 413% el nombre de persones que es beneficien dels ajuts per inactivitat

Per Laia Moliné

El ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy.
El ministre d'Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy. | SFGA/C.Esteve
Els canvis introduïts en la llei estaran vigents com a màxim fins al 30 de juny del 2021

 

 

 

Les noves mesures per flexibilitzar els requeriments en les prestacions referents a les ajudes per als propietaris de locals comercials i habitatges que han vist reduïts substancialment els ingressos amb motiu de les mesures per l’emergència sanitària i a l’ajut econòmic ocasional per desocupació involuntària haurien de «donar més cobertura a més part de la societat» segons va assegurar el ministre d’Afers Socials, Habitatge i Joventut, Víctor Filloy. L’objectiu d’aquests canvis resideix en la necessitat de protegir les persones davant l’empitjorament de la seva situació econòmica a causa de la Covid-19.  

Respecte al Decret de flexibilització temporal dels requisits específics per accedir a l’ajut econòmic ocasional per desocupació involuntària s’han produït quatre canvis rellevants, va explicar el ministre. En primer lloc, s’amplia el termini en el qual ha d’haver perdut la feina una persona per poder accedir a la prestació: a partir d’ara el fet causant s’ha d’haver produït en els darrers 12 mesos en comptes de sis mesos. En segon lloc, s’elimina el període d’inscripció de 45 dies naturals al Servei d’Ocupació i, si no s’està inscrit, es redueix el període d’un mínim de 90 dies a 30 dies des del fet causant. També es redueixen a la meitat els períodes de cotització; així doncs, si la persona és major de 26 anys haurà d’haver cotitzat 18 mesos dins dels darrers 30 mesos i si és menor a 25 anys haurà d’haver cotitzat durant nou mesos. La darrera flexibilització es relaciona amb una reducció del període mínim de treball efectiu per tornar a presentar la sol·licitud de prestació per desocupació, haurà de ser de sis mesos cotitzats dins dels 24 mesos anteriors. Aquestes modificacions tindran una durada parcial, com va explicar Filloy ja que estaran vigents fins que el Govern acordi deixar-les sense efecte o, en el seu defecte, fins al 30 de juny de 2021, inclòs. 

 Afers Socials va atorgar l’any passat 1.023 ajudes a persones en situació de desocupació i va destinar a aquests ajuts una partida d’1.746.000 euros, suposant un increment del  413% respecte l’any anterior. En el que portem de 2021 ja s’han atorgat 388 ajudes a persones en situació de desocupació, 183 persones per prestació ordinària i 205 per desocupació en l’àmbit de l’esquí. Amb les mesures que s’han establert totes les persones que demanin o hagin demanat la prestació per desocupació passaran a la categoria ordinària. 
Entre les flexibilitzacions referents als ajuts destinats als propietaris de locals comercials o habitatges que han vist reduïts substancialment els seus interessos per culpa de la Covid-19 es troba l’increment d’un 30% del llindar d’accés als mateixos. D’aquests ajuts es podran beneficiar les persones físiques que tinguin en propietat locals per a negoci o habitatges de lloguer amb contractes d’arrendament que han estat objecte d’una reducció de la renda. A més, han de tenir residència legal, efectiva i permanent al Principat, així com obtenir uns ingressos que procedeixin d’aquests lloguers i que no superin els 48.000 euros si es tracta d’una persona sola o els 54.000 si es tracta d’una unitat familiar de convivència. Tampoc s’ha de superar el barem de valoració patrimonial per poder accedir a la prestació. La durada d’aquest ajut és per al període comptat a partir de l’1 de gener del 2021 i mentre es continuïn complint els requisits i estigui en vigor la reducció de la renda de locals, va explicar el ministre d’Afers Socials. La darrera condició que es va establir suposa que la quantia de l’ajut és l’equivalent a l’import de la renda que s’ha deixat de percebre però sense superar els llindars establerts al reglament. Fins al dia 31 de desembre del 2020 s’havien realitzat 21 sol·licituds, de les quals set havien estat denegades, Filloy va argumentar que «probablement ara, amb el nou topall d’ingressos establert, aquestes sol·licituds tindrien cabuda». 

PUBLICITAT
PUBLICITAT