PUBLICITAT

El gener es tanca amb 1.264 aturats, 104 més que al desembre

El Govern expressa «preocupació i neguit» per l’increment de persones sense feina al país

Per Irene Mas Fàbrega

Foto d’arxiu del Servei d’Ocupació.
Foto d’arxiu del Servei d’Ocupació. | Maricel Blanch

Durant el mes de gener, el Servei d’Ocupació ha registrat un total de 104 nous aturats respecte al desembre del 2020. Així ho va explicar el ministre Portaveu i de Finances, Eric Jover, durant la roda de premsa posterior a la sessió setmanal de Consell de Ministres. En concret, va apuntar que: «Aquestes dades mostren les conseqüències associades a la reducció de la mobilitat» i la consegüent reducció de l’activitat al Principat. Va afegir, en la mateixa línia, que «en total hi ha 1.264 persones aturades. Encara que estem lluny del màxim que es va assolir el mes de maig de l’any passat, que va ser de 1.761, aquestes són unes xifres preocupants, generen neguit i ens fan estar atents». 

Jover també va actualitzar les dades referents als llocs de feina que s’ofereixen al Principat, que han baixat considerablement, també, respecte al mes de desembre passat. Durant el mes de gener es va registrar un total de 538 ofertes, mentre que a finals del mes anterior eren 814. Sobre l’esmentat, el ministre Portaveu i de Finances va remarcar que «per pal·liar aquestes circumstàncies recordem que tenim prestacions per desocupació involuntària a disposició de la ciutadania» i va explicar que «evolucionen en sentit contrari»; cada vegada la sol·licita més gent: «El mes de gener, 259 persones gaudien d’aquesta prestació». 

Sobre el mateix, Jover va recordar que des del Govern s’han impulsat línies d’actuació per mantenir alguns llocs de treball i l’activitat econòmica i va informar que 186 persones s’han beneficiat del programa d’ocupació del sector públic i privat que va començar el 2020 i que s’ha anat prorrogant en el temps. Finalment, també va reiterar que a través de les Suspensions Temporals del Contracte de Treball (STCT) i de la Reducció de la Jornada Laboral (RJL), «s’ha tret pressió al Servei d’Ocupació. S’han injectat gairebé 35.000 euros a aquests programes; xifra que representa a 10.100 treballadors, aproximadament». També va especificar que «fa poc temps vam renovar les mesures fins al 30 de juny i vam flexibilitzar canvis en l’abast d’implementació de les mesures a les plantilles de treballadors, entre altres coses». 

Equilibri dels hidrocarburs

Jover també va parlar sobre la llei que regularà la taxa dels hidrocarburs i va informar que l’objectiu és «trobar l’equilibri entre l’aposta per a la sostenibilitat i el fet de no situar en dificultats els sectors i als ciutadans». Així, va reiterar que la taxa serà d’aplicació progressiva al llarg de sis anys: «Hem decidit moderar l’any d’aplicació al 2021 i fer-ho cap al 2022 per posar-ho tot més fàcil. El projecte busca alinear-se amb polítiques internacionals, fer una taxa finalista que es destini al fons verd, que serà una aposta claríssima pel transport públic». En relació amb l’últim, va considerar que la pujada de preu dels hidrocarburs compensarà amb la reducció de l’abonament mensual del mateix».

Quatre nous sotsoficials de Policia

El Govern va aprovar, ahir durant la sessió de Consell de Ministres, a proposta del titular de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, el nomenament definitiu de quatre sotsoficials de Policia de nivell B4, després d’haver superat satisfactòriament el període de formació i de prova. Aquests agents van iniciar el període de formació l’1 d’octubre del 2019 i van finalitzar-lo el 31 de juliol del 2020. A comptar de l’1 d’agost del 2020 l’Executiu els va nomenar sotsoficials en període de prova per una durada màxima de sis mesos.

Licitació d’obres de millora a la xarxa viària

La licitació de diverses obres de millora a la xarxa viària del país es va aprovar ahir. En primera instància l’Executiu licita les obres de la fase dos d’eixampla i rectificació de la CG3 entre la rotonda de la boca oest del túnel de les Dos Valires i la cruïlla amb la CS d’Anyós. La sessió de Consell de Ministres també va permetre l’aprovació de la fase u de les obres per a l’eixamplament i rectificació de la CG5 a l’entrada d’Arinsal i de les obres de millora de la CS600 a Canòlich. Finalment, el ministeri d’Ordenament Territorial també va licitar les obres de millora de la CS-240 a Montaup.

Renovació de l’Edifici de les Columnes

El Govern va aprovar ahir, a proposta del ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, l’adjudicació dels treballs per dur a terme el condicionament d’uns espais situats a l’Edifici de les Columnes, on s’hi ubicaran les futures noves dependències del Centre de Formació al Llarg de la Vida. L’empresa Coansa ha estat la guanyadora del concurs públic per un import de 296.817,06 euros. Les obres adjudicades aquest dimecres permetran adaptar una part de la superfície que ocupava l’antiga seu de la Batllia. El canvi implica una redistribució d’espais, així com la sectorització i reaprofitament.

Concessió del refugi de l’Illa fins al 2025

El Govern va adjudicar la concessió per a la gestió del refugi de l’Illa, ubicat a la vall del Madriu-Perafita-Claror. Tal com va explicar ahir el ministre portaveu, Eric Jover, el concurs públic ha recaigut en l’oferta presentada per David Naudí Cabot, que ha obtingut l’explotació del servei públic del refugi guardat. Amb aquesta adjudicació, l’executiu manté l’aposta per disposar d’una xarxa de refugis guardats que permetin fer la volta al país de forma sostenible i respectuosa amb el medi ambient. El refugi ha de ser un punt de referència, d’avituallament i de descans pels excursionistes i muntanyencs.

Aposta pel bàtxelor en ‘data science’

El Govern va aprovar ahir la creació d’una taula de treball que permeti configurar el títol d’estat de bàtxelor en data science, a petició de la Universitat Carlemany. Aquest bàtxelor ha de servir per formar professionals amb les habilitats per tractar grans quantitats d’informació en diversos sectors i a escala global, utilitzar eines que permetin l’anàlisi de grans volums d’informació per a la generació del coneixement i prendre decisions adequades en diferents sectors econòmics basant-se en aquesta informació.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT