La primera fase de vacunació abastarà l’1,7% de la població
El Govern determinarà quins negocis poden aplicar els ERTOs a més del 75% de la plantilla
El nombre de vacunes contra la Covid-19 que es podran subministrar durant la primera fase d’aplicació s’ampliarà i passarà, així, de cobrir a 1.000 persones a cobrir-ne 1.300. Aquesta xifra, en percentatge, representa l’1,7% de la població. Així ho va explicar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet: «Aquesta possibilitat ens permetrà ampliar les expectatives inicials de vacunació». En concret, Benazet va apuntar que «a la fitxa tècnica de les vacunes hi posava que per cada flascó es podien subministrar cinc dosis, però cal tenir en compte que sempre hi ha un espai mort que, segons el material que s’utilitzi per a l’aplicació del vaccí, es pot evitar». Així, va explicar que «si la preparació la duen a terme persones expertes, als laboratoris de les farmàcies, sense fer cap esforç afegit s’arriba a les set dosis sense escatimar la vacuna». També va informar que cada dosi que s’aplica és de 0,33 mil·lilitres i que, de moment, segons les últimes dades recollides, s’ha subministrat el vaccí a 744 persones. Fet que suposaria que, aproximadament, quedessin entre 500 i 600 vacunes per administrar.
En la mateixa línia, però en l’àmbit global, el titular de Salut va apuntar que «Europa té vacunes per subministrar entre l’1,5% i el 2% de la població de cada territori i nosaltres estem en una situació molt similar. Les dosis que arriben en aquest moment abastiran, aproximadament, al 2% de la població. Arribarem a tenir una xifra de vacunats paral·lela a la que tenen la resta de països. La producció serà molt més important al llarg del temps i a partir del març anirem adquirint cada vegada més vacunes». Finalment, Benazet va recordar que de cara a la primavera i l’estiu, es preveu haver cobert el 60% de la població.
Per altra banda, Benazet va informar que s’ha registrat una nova mort derivada de la Covid-19 al país, fet que eleva la xifra de defuncions a 98. Sobre l’últim recompte de casos, el ministre de Salut va informar que se n’han detectat 78 de nous, xifra que eleva el total d’infectats registrats al país als 9.716. Actualment, a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell hi ha 37 persones ingressades, 25 són a planta i 12 es troben a la Unitat de Cures Intensives (UCI). De l’últim total, 11 requereixen ventilació mecànica.
Finalment, el ministre Portaveu i de Finances va comparèixer ahir, després de la sessió setmanal de Consell de Ministres, per explicar, entre altres coses, que el Govern va aprovar la modificació de la llei que regula l’aplicació de les Suspensions Temporals dels Contractes de Treball (STCT) i de les Reduccions de la Jornada Laboral (RJL). En aquest sentit, Jover va explicar que: «D’entrada vam fixar al 75% el llindar d’aplicació d’una STCT o d’una RJL. Ara, el Govern decidirà el percentatge de la plantilla d’una empresa que es podrà posar en aquesta situació en funció de la seva activitat econòmica. Volem donar comoditat al teixit econòmic per afrontar la pandèmia. També oferim la possibilitat de perllongar les mesures sense haver de tornar a presentar la documentació».
En relació, també, amb els efectes econòmics que comporta el virus al país, el ministre Portaveu i de Finances va explicar que «la llei preveu la possibilitat de desenvolupar un crèdit extraordinari de 50.000.000 d’euros que s’haurà de destinar a les despeses derivades de la Covid-19. Si anem més enllà del dèficit previst al pressupost inicial pel 2021, però, el Govern proposarà una modificació del pla d’equilibri financer». Per últim, va explicar que també es va aprovar la modificació del decret de crèdits tous que s’allargarà sis mesos més. Sobre aquesta mesura, va recordar que, en aquest sentit, durant la primera fase d’aplicació es va arribar a assistir a 15.083 assalariats, «el 50% de la massa salarial andorrana» i que durant la segona aplicació, les sol·licituds han estat molt menys significatives; «tan sols s’han rebut 122 sol·licituds».