PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La major incidència es materialitza amb un centenar de casos nous

Les autoritats sanitàries engeguen un examen a Sant Vicenç d’Enclar per esbrinar l’origen del brot

Per Lídia López

Joan Martínez Benazet, al moment d’arrencar la compareiença d’ahir.
Joan Martínez Benazet, al moment d’arrencar la compareiença d’ahir. | SFGA / CESTEVE

L’afectació del coronavirus a Andorra manté la tendència lleugerament a l’alça com a efecte de l’increment de les interaccions socials durant les festes nadalenques. Ahir, el balanç de dades epidemiològiques va presentar un increment amb 103 casos nous, xifra marcada pel brot originat a la clínica geriàtrica Sant Vicenç d’Enclar, amb 40 infectats en total. Un brot sobre el qual, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va apuntar que professionals del centre, del SAAS i de l’oficina Covid havien arrencat les indagacions per esbrinar l’origen del brot, un procediment que s’ha dut a terme sempre que el virus ha fet acte de presència en un centre sociosanitari. 

D’aquesta manera, el total de persones infectades al Principat per la Covid-19 és de 8.451, de les quals 7.594 corresponen a la segona onada. Així mateix, els casos actius també havien crescut ahir en 46 persones fins als 695. També havia anat a l’alça la pressió al sistema sanitari, per l’increment d’un ingressat a l’UCI i ventilat, una àrea que havia passat a tenir sis pacients, tres d’ells sota ventilació mecànica. A la planta d’hospitalització, es mantenien les 21 persones ingressades.

A la planta Covid del centre sociosanitari del Cedre també havia crescut la pressió, amb tres nous pacients provinents de Sant Vicenç d’Enclar. Així, els usuaris que ahir ocupaven l’esapi eren un total de 19 residents, 11 de Salita i vuit de Sant Vicenç.

Finalment, les altes es comptabilitzaven en 7.672 recuperats; les defuncions eren 85; i la taxa de reproducció era d’1,18. No obstant això, el ministre de Salut va reconèixer que la dada creixeria a efectes del brot al centre per a gent gran, si bé va insistir a remarcar que l’increment de la incidència era «moderat» i que «esperàvem un rebrot molt més dur que no s’està produint, i això demostra que els ciutadans d’Andorra han estat molt responsables». Per aquest motiu, va apuntar al bon funcionament dels autotests d’antígens de cara a la prevenció de contagis dins dels nuclis familiars.

Així mateix, en relació amb el brot, Benazet també va assegurar ahir que cap dels infectats revestia ahir criteris de gravetat i que gràcies als cribratges constants, era que s’havia pogut de forma «anticipada», fent que el pronòstic «sigui millor». «Forma part de la fortuïtat de la malaltia, i tot i els protocols, sempre pot entrar a tots els dispositius i estendre’s de forma ràpida», va puntualitzar.

Per últim, al voltant del balanç epidemiològic, Benazet va assegurar que encara no s’ha detectat cap cas de la soca anglesa del virus, que ahir mateix va ser trobat per primer cop a Catalunya. Tot i això, va reconèixer que «per més que blindem, l’entrada del virus és un risc» i que la previsió és que totes les variants que s’han donat «ens acabin afectant».

Operativa llesta

D’altra banda, el titular de Salut també va confirmar que el departament està acabant la tramitació i la part administrativa per tal que el dissabte, si no hi ha cap imprevist de darrera hora, les 2.000 vacunes reservades a Madrid per ser entregades a Andorra, emprenguin el viatge al Principat. Cal recordar que les dosis que Espanya ofereix són les de la farmacèutica Pfizer, i que finalment, s’enviaran ultracongelades, fet que permet tenir més dies per dur a terme la seva vacunació. I, tan bon punt arribin a destí, el ministeri espera poder arrencar la vacunació, que ja té tota l’operativa llesta. 

D’aquesta manera, ja s’han començat a demanar les autoritzacions corresponents als residents dels centres sociosanitaris per tal que puguin ser vacunats, a excepció del de Sant Vicenç que es posposa provisionalment fins que es controli el brot. En aquest sentit, Benazet va compartir que, si bé entre els padrins l’adhesió a la vacunació era pràcticament total, entre els professionals de la salut «encara no és més elevada», que al·leguen especialment dubtes per l’RNA, un element que el ministre va puntualitzar que «no té massa sentit perquè passa amb totes les infeccions» i que va reiterar que faran front als dubtes «amb informació i transparència». «Jo els diria que vacunar-se és una gran responsabilitat perquè no només et protegeix a tu, sinó que també al teu entorn. Així que apel·lo a la seva responsabilitat per seguir protegint a aquelles persones dèbils per qui sempre han vetllat», va declarar. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT