PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Benazet confirma una «escalada moderada» de la incidència

Catalunya es tanca per l’augment de casos i desfà l’equiparació d’Andorra amb l’Alt Urgell

Per Lídia López

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, instants abans de començar la roda de premsa, ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, instants abans de començar la roda de premsa, ahir. | SFGA / CESTEVE

La major interacció per les festes nadalenques s’està començant a plasmar de forma evident als balanços epidemiològics del Govern. Així ho va compartir ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, que va reconèixer que s’estava observant una «escalada moderada» de la xifra de contagis, evidenciada en la taxa de reproducció del virus, que ahir se situava en l’1,28. «Hi ha hagut més pressió, però ha estat mitigada per les mesures que hem pres i majoritàriament ha complert la població. Estem alerta per les conseqüències de les trobades de Cap d’Any i esperem una pujada assumible tant per al sistema sanitari com per a l’Oficina Covid», va declarar el ministre al respecte.

D’aquesta manera, les dades publicades ahir pel Govern indicaven un increment en 57 nous casos detectats respecte de la jornada anterior que novament feien augmentar els actius fins a les 617 persones. D’aquestes, els ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell s’havien reduït en dues persones fins a les 23, 19 de les quals es recuperaven a planta i quatre més a l’UCI, una de les quals sota ventilació mecànica.

A més, el ministre també va indicar que els infectats de l’àrea Covid i provinents d’un brot detectat a Salita seguien comptabilitzant-se en els nou usuaris, i que segons li havia indicat la doctora Heras, cap del dispositiu, tots evolucionaven de forma favorable i no presentaven símptomes que revertissin risc.

Així mateix, el ministre també va posar en relleu les 66 positivitats en la Covid-19 detectades mitjançant els tests d’antígens, destacant totes les reunions que així s’han evitat i la cadena de contagis que s’haguessin donat, com un altre indicador que l’estratègia de cribrar «funciona». 
Finalment, Benazet va indicar que el total de casos de coronavirus detectat al Principat eren 8.249; que les altes acumulades eren 7.548; i que el virus havia provocat 84 defuncions.

Fins després a Catalunya  

La reunió ahir del Procicat va decidir restringir les actuals mesures sanitàries a Catalunya en qüestions com la mobilitat, provocant que l’assimilació d’Andorra a la comarca de l’Alt Urgell quedi anul·lada a partir del pròxim 7 de gener i com a mínim durant 10 dies, temps que s’ha establert per intentar frenar l’expansió de la pandèmia al territori veí. «Hem de prendre noves mesures; 10 dies per aturar el país», va dir al respecte la consellera de Salut, Alba Vergés, en la roda de premsa posterior a la reunió. 

Entre la resta de mesures acordades, també s’hi inclou una restricció de la mobilitat en l’àmbit municipal durant tota la setmana i un tancament de l’activitat no essencial durant els caps de setmana. A més, també queden suspeses les activitats extraescolars i la pràctica esportiva en espais tancats –comportant el tancament dels gimnasos–.

Primeres vacunes confirmades

D’altra banda, el ministre va anunciar que ja hi ha la primera partida de dosis de vacunes contra la Covid reservades a Madrid i llestes per ser enviades a Andorra els dies vinents. Es tracta d’un total de 2.000 dosis que podran ser aplicades a 1.000 persones, que segons Benazet, podria cobrir perfectament als usuaris dels centres sociosanitaris i el seu personal, i també el personal sanitari de primera línia, –considerant sempre persones que no tinguin serologia–.

El titular de salut també va confirmar que es pretén arrencar la vacunació de forma simultània a tots els centres, si bé el primer serà el Cedre, i va compartir la complexitat que suposa l’operativa. Tot i això, va fer una defensa de la vacuna considerant que «la complicació de les persones que agafen Covid respecte de les conseqüències de la vacuna no té color», i destacant que si ell mateix ha de fer públic quan es vacuni ho farà. «Tenim la responsabilitat de vacunar-nos per protegir-nos a nosaltres i també a la resta», va sentenciar. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT