PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Les farmàcies només podran cobrar els tests un 30% més cars del preu de compra

La meitat dels censats han recollit les proves gratuites als punts, que ja en reparteixen dues

Per Judith Sáez

El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, després de la darrera sessió de Consell de Ministres, ahir.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, després de la darrera sessió de Consell de Ministres, ahir. | SFGA/CEsteve

L’Executiu va aprovar ahir per Consell de Ministres un nou decret que regularà el preu dels tests d’antígens que es venen a les farmàcies amb l’objectiu de facilitar-ne l’accés a tota la població. En concret, el text estableix un marge del 30% sobre el cost de compra, que va en la línia amb el topall del 25% que s’aplica als medicaments. A més, el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va destacar que s’està treballant per assolir partides de tests més barates i així, que el preu també sigui inferior.

I és que des de l’equip de govern confien en l’estratègia del les proves d’antígens per a mantenir el control epidemiològic i recomanen fer-se les proves com a prevenció, en especial abans de les festes nadalenques quan la socialització i les trobades familiars són cabdals. En aquest sentit, el titular de la cartera de Salut va notificar que els comuns ja han rebut una nova remesa de tests d’antígens gratuïts, de manera que a partir d’ahir ja és possible adquirir-ne dos als punts de recollida establerts. De moment, ja s’ha proporcionat els tests a la meitat de la població censada, sent Sant Julià de Lòria la parròquia que ha repartit més tests del total del cens (58%), seguit de Canillo i Encamp (51% a ambdues), Andorra la Vella (50%), Escaldes-Engordany (47%), Ordino (43%) i la Massana (39%). Així, Benazet va insistir que la mesura «garantirà una millor seguretat en els àpats». Andorra la Vella ja ha avançat que el segonautotest gratuït es repartirà entre el 28 i el 30 de desembre.

Als centres educatius també es planteja fer ús d’aquests tests d’antigen setmanalment per la qual cosa es preveu augmentar les partides obtingudes. D’aquesta manera, s’espera millorar la seguretat a les aules i intentar que romanguin obertes. Actualment, hi ha 27 classes amb vigilància activa, de les quals 10 ho estan totalment i 17 parcial. Tot i això, des del ministeri matisen que els resultats d’aquestes proves tan sols detecten la capacitat infecciosa de la persona cribrada i insisteixen que la realització de les proves TMA o PCR va més enllà, anticipant-se a la possibilitat de contagi, ja que es detecta el virus abans i després del període que la persona pot transmetre la malaltia a tercers. «El test d’antígens no diu que no estiguem malalts sinó que no som infectius», concloïa Benazet.

Relació amb Catalunya

Després que la Generalitat de Catalunya reculés i tanqués la porta a visitar el Principat, malgrat tenir una reserva hotelera, els sector turístic va traslladar al Govern la seva inquietud, ja que molts establiments «van treure la gent dels ERTOs i [l’Executiu] ens haurà de donar un cop de mà», va declarar el director general de la Unió Hotelera d’Andorra (UHA), Jordi Pujol. En ser preguntat durant la roda de premsa posterior a la darrera sessió de Consell de Ministres ahir a la tarda, el ministre Portaveu, Eric Jover, va recalcar que es preveu fer reunions tècniques entre el Ministeri d’Economia i Turisme «per saber com els podem ajudar per aquestes qüestions de mobilitat». Així, Pujol confia en el turisme francès durant la temporada de Nadal i espera que la situació epidemiològica es mantingui favorable perquè els turistes catalans també puguin venir a esquiar a partir del dia 7 de gener. En aquest sentit, des del Partit Socialdemòcrata (PS) etziben que «els anuncis precipitats porten a prendre decisions molts cops irreversibles a les empreses del país, que pateixen la manca de planificació i la gestió erràtica de la dreta». Així, el president del grup parlamentari, Pere López, va criticar que «s’està veient amb les relacions internacionals: els Estats veïns ens desborden amb les negociacions. Anem a remolc tant amb el sud com amb el nord» i va lamentar que «el Govern estigui més preocupat per la gestió mediàtica i per capitalitzar determinades actuacions que per la mateixa gestió de la crisi».

En aquest context, ahir el Club Nàutic d’Andorra va entregar un donatiu al Ministeri de Cultura i Esports per un valor de 3.305 euros. Aquesta recaptació econòmica anirà destinada als fons solidari per pal·liar la situació provocada per la Covid-19 i s’ha recaptat a partir de diverses accions del club. 

Més de 30 casos nous a les portes de Nadal mentre el Govern espera «la tercera onada»

Pel que fa a les dades epidemiològiques, la darrera jornada es van detectar 36 nous casos positius que fan pujar la xifra total a 481. La mitjana de casos nous es manté estable en una trentena diària, que Benazet atribueix a l’alta capacitat diagnòstica i a l’increment de tests que s’estan produint els darrers dies. De fet, la taxa de positivitat ha passat del 8 al 6,1% en els darrers dies i la taxa de reproducció del virus (Ro) manté la tendència per sota d’1 (0,86). «Veiem una bona evolució», va afirmar el ministre, tot i que pronostica que després del període de festes «tenim el risc de tenir la tercera onada de la qual tothom parla» malgrat que avui dia «estem al nivell tres, camí al dos».

Pel que fa al nombre de casos confirmats des de l’inici de la pandèmia, aquests són 7.669, dels quals 6.812 pertanyen a la segona onada. Les altes totals són 7.106 i les defuncions registrades 82. Així mateix, la pressió sanitària es manté estable amb 17 pacients ingressats a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell, dos d’ells a la Unitat de Cures Intensives, i només un pacient amb ventilació mecànica.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT