PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Els turistes han de portar una PCR o TMA negativa si passen tres nits

Catalunya obrirà les pistes el dia 9 i Andorra manté contactes al voltant per establir una data

Per Lídia López

El ministre de Salut, durant la compareixença d’ahir.
El ministre de Salut, durant la compareixença d’ahir. | SFGA / CESTEVE

Amb la temporada d’hivern a tocar, i malgrat les actuals restriccions de mobilitat que impossibiliten l’arribada de turisme, el Govern ha oficialitzat la pauta que hauran de seguir els visitants que vulguin fer una estada al país. Tal com va exposar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, a la reunió del Consell de Ministres es va aprovar el decret que regula l’accés als allotjaments turístics envers el control de la pandèmia del coronavirus. D’aquesta manera, es van oficialitzar les línies que el ministre ja havia avançat anteriorment, i anunciava que les persones que vulguin passar més de tres nits al Principat, hauran d’arribar amb una prova PCR o TMA negativa en un termini màxim de 72 hores abans de la seva arribada. Aquesta norma inclou les excepcions a tots els visitants provinents d’Espanya, França i Portugal, pels convenis sanitaris existents; als menors de sis anys; a les persones que provinguin de països verds en relació amb el virus; i dels turistes que arribin de països on la ràtio de cribratge superi els 5.000 tests per cada 100.000 habitants, i la positivitat d’aquests sigui inferior al 9%.

De fet, el darrer anunci que va fer el govern espanyol al respecte, després de la trobada entre l’administració central i les comunitats autònomes, és que es vol impedir la mobilitat entre comunitats fins al 6 de gener excepte per visites familiar. Un fet que, de retruc, impossibilita de facto les sortides per turisme.

Sense data per l’esquí  

No obstant això, Andorra segueix sense determinar una data d’obertura de les pistes d’esquí. Al voltant d’aquesta qüestió, el ministre Portaveu, Eric Jover, va declarar que «els contactes són molt intensos, tant amb les administracions dels països del voltant com amb el mateix sector de la neu». En aquest sentit, Jover també va reconèixer que si bé, «de contactes n’hi ha hagut sempre», és cert que «aquests últims dies s’han incrementat perquè sabem que la temporada d’hivern és un element important per a l’economia». 

En qualsevol cas, els països veïns comencen a prendre i anunciar algunes decisions al respecte. L’actor que ahir va moure fitxa va ser Catalunya, i més concretament l’Associació Catalana d’Estacions d’Esquí i Activitats de Muntanya (ACEM), que va anunciar un acord que preveu una obertura unitària del sector just després del pont de la Puríssima, és a dir, el 9 de desembre. Precisament, s’ha decidit ajornar l’obertura passada aquesta festivitat per evitar aglomeracions a les estacions. Tanmateix, aquesta obertura estaria condicionada a dos elements: que el Pla de Protecció Civil de Catalunya (Procicat) aprovi el canvi de tram d’aixecament progressiu de restriccions per la Covid-19; i que hi hagi neu.

Per la seva banda, França treballa en com controlar que els seus nacionals no es desplacin a l’estranger durant aquest Nadal per esquiar, tal com va avançar el president, Emmanuel Macron, el dimarts, i preveu imposar mesures dissuassòries i controls exhaustius per evitar-ho. A més, el primer ministre, Jean Castex, va anunciar ahir en una entrevista al canal de televisió BFMTV, que manté contactes amb Espanya i Suïssa perquè no obrin les estacions durant el Nadal, si bé cap de les administracions en té la gestió. 

La taxa de reproducció torna a baixar d’1 però pugen en quatre persones els actius

Pel que fa a l’actualització epidemiològica, les dades que el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va compartir ahir indicaven un lleuger augment dels casos actius respecte de la jornada anterior, concretament de quatre infectats. D’aquesta manera, el total d’actius al Principat era ahir de 778. Entre aquests, també havien pujat en dues persones els ingressats a l’hospital, fins als 25, dels quals 20 es trobaven a planta i cinc a l’UCI, amb dos d’ells sota ventilació mecànica, però en fase d’extubació. D’altra banda, els nous positius detectats les últimes 24 hores, havien estat un total de 52, elevant el total de persones infectades pel virus al país a 6.842, 5.984 pertanyents a la segona onada. En qualsevol cas, Benazet va compartir que, després del petit repunt de la taxa de reproducció de la setmana passada, aquesta s’havia tornat a situar per sota d’1. Concretament, era de 0,96. En relació amb la població escolar, el ministre va compartir dades del cribratge escolar que s’està realitzant, i dels 914 tests acumulats, s’havien detectat quatre casos positius. Finalment, la xifra de defuncions era de 76 òbits. A més, ahir es va fer públic que l’epidemiòleg Antoni Trilla cobrarà uns 2.300 euros al mes per assessorar el Govern en matèria sanitària.

PUBLICITAT
PUBLICITAT