PUBLICITAT

Andorra acorda institucionalitzar la cooperació sanitària amb França

El diàleg transfronterer amb Occitània també ha servit per posar les connexions viàries sobre la taula

Per Irene Mas Fàbrega

Compareixença posterior a la quarta edició del diàleg transfronterer.
Compareixença posterior a la quarta edició del diàleg transfronterer. | SFGA/JAViladot

En el context de la celebració de la quarta edició del diàleg tranfronterer entre Andorra i la regió d’Occitània, s’ha acordat crear un grup de treball que es dediqui a la cooperació sanitària entre els dos països. En aquest sentit, el cap de Govern, Xavier Espot, que va comparèixer davant del mitjans de comunicació ahir després de la trobada, va apuntar que «ens ha semblat, a tots plegats, que era absolutament necessari tenint en compte la situació de crisi sanitària que estem vivint». Tot i així, va remarcar que «ja hi havia una tradicional bona col·laboració però s’ha avançat en tota una sèrie d’àmbits més concrets i amb la necessitat de poder institucionalitzar aquesta cooperació». Així, Espot va posar en valor «tota la cooperació sanitària que França ens ha brindat des de l’inici de la pandèmia, particularment en l’àmbit de subministrament de material sanitari». També va recordar que durant la primera onada de pandèmia de Covid-19, hi va haver un oferiment mutu de disposar de llits ventilats tant a l’Hospital de Foix com a l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell en cas de col·lapse a algun del dos territoris. 


En la mateixa línia, Étienne Guyot, prefecte de la regió d’Occitània, que també va compareixer davant del mitjans de comunicació amb John Palacin, conseller regional i representant de la presidenta de la regió d’Occitania/Pirineus-Mediterrània, va reiterar que actualment ja existeix cooperació pel que es refereix a àmbits sanitaris com la geriatria, l’oncologia o les urgències, però que a partir del grup de treball que es va decidir impulsar entre els dos països es podrien reforçar així com també podria servir per potenciar col·laboracions en matèria de telemedicina i medicina de l’esport, entre d’altres.
L’edició d’enguany del diàleg transfronterer també va comptar amb la participació d’altres autoritats a banda de les esmentades i de personal tècnic de la delegació francesa; de manera presencial, els prefectes del departament de l’Arieja i el prefecte del departament dels Pirineus Orientals, la presidenta del consell depertamental també de l’Arieja ho va fer per videoconferència i, segons Espot, «moltes altres persones que han fet fructificar el debat i la presa de decisions al torn de les questions que hem tractat avui».


Millora de les connexions viàries

Per altra banda, durant la trobada també es van abordar temes relacionats amb les connexions viàries entre Andorra i França a la zona d’Occitània. En aquest sentit, Espot va explicar que ahir es va convocar el comitè estratègic de l’acord internacional sobre millora de viabilitat de les carreteres nacionals 20, 320 i 22: «Aquest acord que es va signar el 2017 suposa una inversió de diners molt significativa per part de França per millorar aquests accessos i, a més a més, en alguns aspectes concrets hi ha un acord específic en que Andorra participa de tota una sèrie d’inversions que en definitiva repercuteixen també a millorar aquesta carretera i l’accés al nostre país». En aquest sentit, el cap de Govern va explicar que la reunió va permetre fer el seguiment de les obres fetes fins a la data al tram esmentat i va celebrar que «el calendari de treball, malgrat les dificultats associades a la pandèmia, es manté ferm i, per tant, seguim avançant en bona línia tal com havíem programat». En relació al mateix tema, Guyot va explicar que «tot i la situació, els treballs avancen al ritme convingut» i que aquest any han estat protegits dos corredors a la zona de Merens i de l’Hospitalet i que l’any que ve hi ha previst fer dues àrees perquè els vehicles puguin posar cadenes. Finalment va apuntar que «els treballs viaris tenen un cost de 21 milions d’euros». 

Altres aspectes de la trobada

També durant la quarta edició del diàleg transfronterer entre el Principat i el país veí, es van tractar altres aspectes com el turisme i l’economia verda, l’ensenyament superior, la gestió de l’aigua, la cooperació policial en matèria duanera i l’agricultura i l’alimentació en relació, també, amb el turisme. En aquest sentit, tenint en compte tot plegat, el cap de Govern va considerar que la jornada va ser «detallada, concreta i força nodrida, fet que evidencia que les relacions bilaterals són fructíferes i concretes».


Pel que es refereix a la gestió de l’aigua, Guyot va explicar que s’han fet millores per cooperar en accions per prevenir la contaminació i incidir en la conservació. En relació amb els temes policials a la duana, Espot va explicar que Andorra i França mantenen una col·laboració «excel·lent» en aquest sentit i va refermar el compromís del Principat en la lluita contra el contraban. Igualment, el cap de Govern va explicar que els dos països van signar un acord de cooperació en el que calen «ajustaments» en la posada en pràctica.


L’agricultura i l’alimentació i la seva vinculació amb el turisme també van ser altres dels eixos de la reunió d’ahir. Així, Palacin va destacar que ja s’hagin vist «productes andorrans» al mercat de Foix i va expressar l’esperança que la fira d’Andorra la Vella pugui acollir productes de la regió d’Occitània. També va valorar la cooperació en matèria d’innovació turística amb la voluntat que el turisme sigui «sostenible» i els treballs conjunts en matèria d’economia circular. En conclusió, va incidir en el fet que aquesta col·laboració es plasmi en aspectes concrets gràcies al fet que «convergim perquè tenim un territori comú, els Pirineus, un estil de vida semblant i afrontem els mateixos riscos».

PUBLICITAT
PUBLICITAT