Escaldes-Engordany
Les estacions busquen una fórmula pels cribratges
El president d’Ski Andorra espera que es reparteixin els costos dels tests pels visitants entre els agents del sector turístic
El president d’Ski Andorra, Francesc Camp, apunta que s’estan analitzant els paràmetres que hi ha sobre la taula per a fer front a la temporada d’hivern. En especial, pel que fa als cribratges als turistes plantejats per alguns agents del sector turístic, els quals suposarien uns costos que no assumiria el Govern, segons va apuntar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet. Per això, Camp constata que «no els podrà assumir un sol agent del sector» i que «s’hauran de repartir», en tant que la previsió és que «no seran baixos, seran alts», afirmava.
Partint de la base que Ski Andorra està d’acord en cribrar els turistes, tot i que ressalten no haver posat sobre la taula el debat sobre si aquest fet afectaria al gruix de persones que visitarien el país durant els mesos d’hivern, el president va especificar en una entrevista per a EL PERIÒDIC que les direccions de les tres estacions d’esquí del Principat «estan buscant la millor fórmula» perquè la realització dels tests sigui possible «a nivell de procediment, logístic i pel que fa als costos». «Espero que hi hagi un punt d’acord per a tothom perquè es pugui dur a terme», incidia Camp. En aquesta línia, també feia palesa del fet que s’haurà de determinar la part dels costos que assumirien les pistes d’esquí, entenent que encara s’ha de decidir «qui pot cribrar els turistes».
En fer-se pública aquesta mesura proposada amb l’objectiu de garantir un risc baix de transmissió comunitària de coronavirus, el sector hoteler i d’allotjaments turístics va manifestar la complicació de realitzar les proves en els seus establiments. En aquest sentit, des d’Ski Andorra també ressalten que encara està sobre la taula aquesta possibilitat, així com fer-la a les estacions d’esquí. «Les dues opcions són possibles i combinables, no hi ha per què ser una o altra», subratllava Camp, tot accentuant que una de les qüestions «clares» és que «com més dies es quedi un turista a Andorra, més probabilitats hi ha que es contagiïn o contagiïn a altres persones».
A més, el president incidia en el fet que «disposem de poc temps» i «no podem trigar massa» en decidir el protocol, ja que encara hi ha moltes opcions sobre la taula que «s’han de posar en pràctica després». Així, apuntava que espera que «totes les estacions d’esquí féssim el mateix», les quals de moment estan treballant «colze a colze». Entre d’altres, un dels eixos claus és «com implementem un mecanisme o procediment» per cribrar aquells turistes que vinguin a Andorra un període d’entre mitja i llarga durada, és a dir, a partir de dos o tres dies.
I és que destacava que «no es podrà obligar a algú que ve a Andorra a què se li faci el test», també tenint en compte que hi ha molts turistes durant la temporada d’hivern que «no esquien». D’aquesta manera, va defensar que no es podrà cribrar únicament a les pistes d’esquí, tot i que seria interessant en tant que s’haurà de veure si per accedir als serveis de les estacions, per exemple, al de restaurant o d’escoles d’esquí, caldrà tenir la garantia que la persona no està malalta. Així mateix, Camp era prudent i al·legava que «a les estacions d’esquí d’Europa, o com a mínim dels Pirineus i els Alps, el tema del cribratge obligatori no s’ha plantejat», un fet que, alhora, reconeixia que podria ser beneficiós perquè els usuaris «podran esquiar tranquils i lliures de contagi». No descartava doncs, el fet d’acreditar-ho amb els resultats de la prova realitzada al lloc d’origen abans de trepitjar el Principat.