El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, va anunciar ahir durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que té lloc cada dimecres, que l’estratègia que seguirà el país de cara a la temporada d’hivern consistirà en un nou protocol que combinarà les proves TMA i PCR que ja es duen a terme a hores d’ara, amb nous tests d’antígen ràpids de saliva. Així, l’objectiu del Govern és incrementar les proves fins a testar a més d’un 50% de la població. En concret, però, va apuntar que aquestes noves proves s’aplicaran «com a focus d’actuació» sobre les escoles de manera setmanal, sobre la població de risc, a les persones que treballen amb el turisme i als centres sociosanitaris. A banda d’aquests col·lectius, Benazet va explicar que també es cribarà, de manera puntual, altres col·lectius.
També durant la compareixença pública, el ministre de Salut va actualitzar les dades sanitàries en relació a la incidència de la Covid-19 al país. Així, va apuntar que des del dilluns es va detectar un total de 195 contagis nous, xifra que fa ascendir el total de persones infectades al Principat des que va començar la pandèmia a les 3.190. D’aquestes, 2.333 corresponen a la segona onada de coronavirus i 1.120 persones estan passant el virus en aquest moment. El titular va concretar, també, que actualment hi ha sis persones ingressades a la Unitat de Cures Intensives (UCI) de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell i que totes requereixen de ventilació mecànica. També va actualitzar que el nombre de persones ingressades al Cedre és de 6. Finalment va recordar que el total de morts a causa de l’afectació de la Covid-19 es manté amb 59.
En relació a les xifres en qüestió, el ministre Benazet va explicar que la tendència de la corba que determina la incidència acumulada del virus al país segueix ascendint a diferència de la de la primera onada, que es va estabilitzar, però va considerar que cal tenir en compte que l’Executiu vetlla per tenir el màxim d’indicatius que controlin l’evolució del virus al país, fet que comporta que, segons el ministre de Salut, no es pugui «comparar la incidència d’aquí amb països que duen a terme menys tests». També va constatar que la taxa de reproducció (Ro) actualment se situa a l’1,1: «aquest valor ha baixat però cal tenir cautela perquè el dilluns hi va haver l’aturada d’una màquina TMA i pot ser que hi hagi dades que no s’hagin registrat».
Incidència a les escoles
Actualment hi ha 82 aules en vigilància, de les quals 56 resten confinades i 26 estan en vigilància activa parcial (només estan confinats alguns alumnes de les aules). L’Escola de segona ensenyança d’Encamp roman tancada. També hi ha una escola bressol amb una classe amb vigilància activa parcial.
Reubicació d’infectats als hotels
El Govern va aprovar, durant el Consell de Ministres, la convocatòria d’un concurs públic per a la contractació d’establiments hotelers destinats a la reubicació temporal de residents procedents dels centres sociosanitaris d’Andorra com a mesura de protecció contra la Covid-19. Sobre la mateixa, Joan Martínez Benazet, va explicar que es tracta d’una iniciativa preventiva per avançar-se a un possible escenari en què es faci necessari el trasllat d’aquests usuaris a hotels adaptats. Per tant, l’adjudicació estarà condicionada a la necessitat,
Comitès científic i tècnic
També ahir es va aprovar la creació dels Comitès Científic i Tècnic SARS-CoV-2 així com el Reglament internde funcionament i la seva composició. Segons Benazet, es tracta d’uns comitès formats per experts de caràcter multidisciplinari que assessoraran a l’Executiu en les estratègies per pal·liar els efectes de l’emergència sanitària. Tots dos esdevenen òrgans consultius i tècnics. El nomenament dels integrants dels dos comitès es farà efectiu durant els pròxims dies.
Campanya de vacunació de la grip
La campanya de vacunació anual contra la grip estacional s’iniciarà el proper 19 d’octubre. Tot i que es recomana que la vacuna s’administri durant les primeres setmanes, sobretot a la gent gran, la campanya s’allargarà fins a final d’any. L’objectiu de la vacunació és protegir els grups de risc. El titular de Salut va destacar que enguany s’han adquirit 9.000 dosis, una xifra molt superior a les 6.500 del 2019.
Andorra no tindrà aplicació mòbil de rastreig de Covid-19
Andorra no tindrà l’aplicació mòbil de rastreig de casos i contactes de Covid-19 en què estava treballant el Govern amb ActuaTech. En aquest sentit, segons va explicar el secretari d’estat d’Infraestructures i Telecomunicacions, César Marquina, a EL PERIÒDIC, el país comptarà amb la que en aquests moments estan desenvolupant les plataformes Apple i Google per a iPhone i Android. Marquina va explicar que la decisió es va prendre fa aproximadament un mes, després de valorar la possible creació i implementació d’una aplicació nacional a Andorra, sobretot tenint en compte que per problemes jurídics, l’andorrana no podia notificar a un ciutadà de la Unió Europea un possible contacte pel fet de no ser estat membre. També s’ha tingut en compte, per prendre la decisió, el poc interès que han generat iniciatives semblants a altres països propers.