PUBLICITAT

Andorra la Vella

La CEA creu que els ERTOs han de ser menys genèrics i més precisos

La Patronal fa entrega de nou premis reconeixent la tasca dels empresaris del país

Per Lídia López

El president de la CEA, Gerard Cadena, llegeix el seu discurs durant l’acte d’ahir.
El president de la CEA, Gerard Cadena, llegeix el seu discurs durant l’acte d’ahir. | Dona Secret / CdP

La CEA apunta a la necessitat de mantenir els ERTOs amb un caràcter més precís, als sectors més afectats per la crisi de la Covid-19. Així ho va expressar el seu president, Gerard Cadena, durant la cerimònia d’entrega dels Premis CEA d’ahir a la tarda al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, on també va fer un balanç dels dos anys de presidència, clarament marcats per l’actual pandèmia del coronavirus.

Durant el seu discurs, Cadena va apuntar que «les suspensions temporals de contracte s’hauran d’adaptar a una nova realitat», concretament, «hauran de ser menys generalistes i més quirúrgiques», per tal de «concentrar els recursos allà on són més necessaris». De fet, el president també va posar en relleu el paper actiu que la CEA va tenir en l’articulació dels programes de crèdits tous i les Suspensions Temporals de Contracte de Treball (STCT) i Reducció de la jornada Laboral (RJL), sobre els quals la patronal fa «un balanç raonablement satisfactori». Una col·laboració que la ministra de Turisme, Verònica Canals, va reafirmar en el seu parlament, posant en relleu que «la CEA ha tingut un paper important en la reactivació econòmica», i la va descriure com «una peça cabdal com a termòmetre de les empreses i autònoms».

Precisament, encara pel que fa a la pandèmia, Cadena va assegurar que des de la patronal, durant el confinament, es van posar en marxa reunions periòdiques amb les associacions sectorials vinculades al turisme, que al seu pare, eren les que patien la crisi amb «més cruesa», i també amb la interlocució del Govern. Així mateix, el president va apuntar que el servei de consultes, habilitat a l’inici del 2019, va tenir una «activitat frenètica» els mesos de març a maig, i que també van atendre qüestions de persones no associades per l’excepcionalitat del moment. 

Creixement 

D’altra banda, tal com va descriure Cadena, la patronal representa avui dia un 20% més de llocs de treball que fa un any, gràcies a «la millora dels mecanismes de representativitat». Així mateix, també s’havien obert pas en sectors on tradicionalment hi havia poca participació, com és el cas del comerç minorista, i destacant, en aquest aspecte, la seva consolidació com a «única patronal transversal del país».

En aquest sentit, el president de la CEA, va destacar algunes de les accions empreses en el transcurs del seu mandat, com és la seva participació en el Consell Econòmic i Social, on activament havia col·laborat en la millora del Servei d’Ocupació, els plans de foment de l’ocupació privada, i la formació i la capacitació dels professionals. Així mateix, Cadena també va fer esment de la tasca d’aquest agent a l’hora de negociar els futurs convenis col·lectius sectorials. Tot plegat, amb l’objectiu segons el president de reforçar la «vocació clara i inequívoca de ser un agent econòmic i social».

Diversificació 

Un altre dels reptes que Cadena va presentar en el seu discurs va ser la diversificació econòmica del país i les línies d’actuació que la patronal té per contribuir-hi. I és que, segons va apuntar el president de la CEA, «la irrupció de la Covid-19 ha demostrat el que ja sabíem: tenim una excessiva dependència del sector dels serveis, i especialment del turisme». Per la patronal, aquesta diversificació s’haurà de fer tenint en compte dos elements principals: el foment de la innovació i la garantia de la sostenibilitat. 

En aquesta línia, la patronal va posar en relleu la labor de la Taula d’Economia Circular, la celebració de la XVII Cimera Iberoamericana de Caps d’Estat i de Govern i la XIII Trobada Empresarial Iberoamericana, i el projecte de la Marca Andorra de cara a la projecció del país.
Així mateix, Cadena també va fer esment d’altres reptes pendents pel Principat i sobre els quals volia seguir col·laborant amb el Govern, com ho són el futur de la seguretat social i les pensions, la simplificació administrativa, la planificació de les infraestructures, i la negociació de l’acord d’associació amb la Unió Europea -que per la CEA, ha de preservar la sobirania d’Andorra en fiscalitat, control de fluxos migratoris i polítiques socials però ha de beneficiar el conjunt de l’economia en tant que garanteixi la progressiva obertura del mercat andorrà-.

Els guardonats  

El motiu principal de l’acte era el lliurament dels Premis CEA, que havia arribat a la tercera edició, i van reconèixer la tasca de nou empreses i personalitats del país. Els guardons van ser entregats per diferents personalitats, i el seu anunci va estar a càrrec de Judit Hidalgo i Pere Augé, ambdós membres del jurat que va decidir els premis.  

Rosa Pons, propietària de la Joieria Suïssa, va rebre el premi a la Trajectòria Empresarial. El premi a l’Emprenedoria i/o Innovació va ser per Joël Font, propietari de la Casa Raubert. En la categoria de Projecció Internacional, es va reconèixer a l’empresa Nice Tec. El Grup Heracles, va rebre el premi de la Sostenibilitat. El guardó a l’Empresa Inclusiva va anar a parar a mans del Grup Via Moda.

Pel que fa a les tres noves distincions, Albert Gomà, de l’empresa Vital, es va endur el premi a favor de les microempreses i autònoms; Andbus va ser reconegut per la promoció de la igualtat; i Angelina Mas va rebre el premi als pioners d’Andorra.

Finalment, la categoria de Reconeixement personal a l’activitat de promoció de la Marca Andorra, que era escollit a través del televot dels socis de la CEA, es va atorgar a David Aguilar. 

Comú i Govern, decidits a ajudar als empresaris

A l’acte, també hi van prendre part la cònsol major d’Andorra la Vella, Conxita Marsol, i la ministra de Turisme, Verònica Canals. Ambdues, van ratificar la voluntat des de les respectives administracions de donar suport al teixit empresarial i van reconèixer la CEA com un actor primordial en la seva relació amb el sector privat. D’una banda, Marsol va posar en relleu els gairebé 600.000 euros d’estalvi que suposarà la modificació tributària aprovada fa unes setmanes. Així mateix, va compartir la intenció del comú de seguir invertint i tirant endavant projectes en aquest context difícil, apuntant que «entenem que els superàvits generats no han de quedar en un calaix». Per la seva banda, Canals va reconèixer que el sector serveis és el que més incertesa viu a curt termini, i va assegurar que des del Govern, es treballa per trobar la fórmula que equilibri el manteniment d’una economia activa però amb seguretat. En aquest sentit, la ministra va compartir que enfoca la temporada d’hivern amb optimisme i que ja s’està treballant en la propera arribada dels turistes amb els touroperadors i els ministeris implicats. La pròxima reunió al respecte serà demà.

PUBLICITAT
PUBLICITAT