PUBLICITAT

Andorra la Vella

Economia situa en 240 els dies per establir un negoci estranger

Un punt clau per simplificar els tràmits serà redefinir els processos amb els comuns per evitar duplicitats

Per Lídia López

Jordi Gallardo i Mònica Bonell, a la compareixença davant la Comissió Legislativa d’Economia.
Jordi Gallardo i Mònica Bonell, a la compareixença davant la Comissió Legislativa d’Economia. | Consell General / Eduard Comellas

Un inversor estranger que decideix establir un comerç a Andorra triga, de mitjana, uns 240 dies en culminar les gestions i tràmits necessaris. Així ho ha delimitat una auditoria encarregada pel Ministeri de Presidència, Economia i Empresa que ahir el seu titular, Jordi Gallardo, va presentar davant la Comissió Legislativa d’Economia. L’anàlisi ha determinat que hi ha 110 «oportunitats de millora» dins del sistema, abastant qüestions d’àmbit tecnològic, normatiu, organitzatiu i operatiu, que ara es mirarà de resoldre evolucionant en el camp de la Simplificació de l’Administració i treballant amb els altres actors implicats, com notaris, gestors i sector bancari, i també els Comuns, un punt especialment important per la duplicitat de tràmits que sovint es produeixen entre ambdues institucions.

Els treballs de monitoratge es van dur a terme entre l’octubre de 2019 i l’abril de 2020, amb l’objectiu de millorar els tràmits administratius relatius a l’empresa, ja que tal com va apuntar el ministre «teníem la sensació que hi havia camí per millorar». D’aquesta manera, després de fer el diagnòstic i el mapa orientatiu, es va elaborar un pla d’acció amb millores objectives a curt termini, com la revisió dels circuits entre el Govern i els comuns, i també a mitjà termini, com la digitalització dels serveis dins del portal web de tramitació.

Redefinició dels circuits  

I és que, un dels aspectes que va apuntar l’auditoria dins de l’àmbit operatiu és «la ineficiència en els tràmits de competència compartida» entre ambdues institucions, un fet que allarga els terminis de gestions i provoca duplicitat de tràmits, i allarguen els procediments fins aquests 240 dies que ara s’han establert. Uns 240 dies on, de fet, només el 51% corresponen al temps que la gestió està en mans de l’Administració, si bé el 49% restant, malgrat que estigui en mans de l’administrat, també es dona, tal com van apuntar alguns dels consellers presents a la trobada, per la «tasca feixuga» que molts cops impliquen els processos.

«L’objectiu és reduir els dies, no ho amaguem», va reconèixer el ministre, que també va assegurar que «aquesta auditoria ha servit per posar en evidència coses que ja creiem». És per això que, de cara a desbloquejar i a reduir aquests terminis, Gallardo va apuntar que un dels primers passos ha de ser «revisar les competències» per evitar duplicitats i ineficiències, ja que «som conscients que aquí hi ha un coll d’ampolla que es pot resoldre».

En qualsevol cas, el ministre va apuntar que la voluntat no és, en cap cas, «invadir les competències» dels comuns ni tampoc «afectar la seva capacitat de recapte» en relació amb les taxes d’aquestes tramitacions. «Cadascú el que és seu, i no cal obrir ni melons ni batalles», va destacar Gallardo, que també va plantejar possibles solucions com gestionar la tramitació de forma centralitzada des del Govern però que siguin els comuns els que les cobrin, o bé transferir-los prèviament el recapte; o també que siguin els comuns que facin tots els procediments. «Segur que trobem la millor solució», va declarar el ministre.

Més opcions d’inversió  

Per tot plegat, Gallardo també va assegurar que agilitzar el sistema també podria beneficiar l’arribada de més inversió estrangera. «Si som capaços de reduir la xifra al màxim, vull pensar que aconseguirem més inversió», va concloure el titular de Presidència, Economia i Empresa. En aquesta línia, sobre la xifra de dies objectiu, el ministre va apuntar que l’ideal seria buscar l’equilibri entre el paradigma dels indrets on el tràmit es pot fer en 24 hores i la situació actual, sense deixar de banda l’acompanyament als empresaris i destacant que hi ha processos que, «per més que es vulguin reduir, no es pot». 

Paral·lelament, Gallardo també va posar en relleu que «sovint, les inversions són oportunitats i moments, i si aquests passen, es pot perdre». I és que, tal com va reconèixer, «conec casos on els tràmits s’han pogut fer molt de pressa, però també sé de persones que han viscut un autèntic viacrucis per aconseguir el tràmit».

Estirar les mesures  

Finalment, preguntat pel conseller general socialdemòcrata Joaquim Miró, al voltant de la situació dels sectors més castigats per la pandèmia, com és el cas de les agències de viatges, el ministre va tornar a apuntar a la possibilitat d’allargar les mesures econòmiques més enllà del desembre a sectors com el mencionat i també el de l’oci nocturn, pel fet que en aquests casos, «la recuperació ha estat molt baixa o nul·la per les limitacions que tenen». Aquesta qüestió també ha estat referida per diversos membres de l’Executiu, com és el cas del Cap de Govern, Xavier Espot.

De fet, Gallardo va assegurar que s’havia reunit amb el sector de les agències de viatges en diverses ocasions i que per això «són coneixedors del seu neguit», discrepant amb el fet que alguns representants traslladessin al grup socialdemòcrata la manca d’informació per part del Govern. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT