Search
Close this search box.
Adrià Esteban

López compara la crisi de BPA amb la fallida d’Assegurances Generals

Els socialdemòcrates qüestionen els mecanismes de control i demanen informació al Govern i a l’AFA

Com si es tractés d’un flashback, el PS tem que la fallida d’Assegurances Generals derivi, salvant les distàncies, en una crisi reputacional de «conseqüències doloroses» com la que va viure Andorra fa cinc anys quan va esclatar el cas BPA. «Vam patir una crisi molt gran amb unes conseqüències molt doloroses i sembla que es no es va fer la lectura adequada del que va passar al 2015», va afirmar ahir el president del grup parlamentari del PS, Pere López, crític amb la gestió del Govern.

«Si la passada legislatura va començar amb una notícia molt impactant com va ser el cas BPA, aquesta legislatura comença amb un cas que no té les mateixes dimensions però que novament posa en qüestió els mitjans que té el país per protegir-se davant fallides o situacions complicades en un sector tant estratègic com és el de les assegurances, que també està vinculat al món financer», va exposar López. En aquest sentit, el dirigent socialdemòcrata va posar en dubte els mecanismes de control tant de l’Executiu com de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA) per detectar conjuntures d’aquestes característiques.

«Aquests mecanismes han de funcionar per donar les alertes, però no quan ja hi ha un forat d’aquestes magnituds, sinó quan les coses comencen a anar malament per aturar-ho. Si els mecanismes no funcionen la sensació que podem arribar a tenir és que en qualsevol moment podem estar davant d’una altre circumstància que novament pot malmetre el nom d’Andorra en l’àmbit econòmic i financer», va insistir el conseller general. 

La demanda d’informació/ Per aquest motiu, des del PS van tramitar ahir una demanda d’informació a Sindicatura en la qual sol·liciten tenir coneixement de «totes les actuacions que va prendre el Govern en relació a Assegurances Generals i la posterior intervenció per part de l’AFA», és a dir, còpies d’informes, contractes, auditories o actes de reunions vinculades a la companyia des de l’any 2016 fins a l’actualitat. «Que s’hagi produït un forat d’aquestes magnituds pot comportar un cost per l’erari públic i, conseqüentment, pels ciutadans i el teixit econòmic empresarial», va assenyalar López, qui també va referir-se al cost que pot suposar per aquelles persones que tenien una pòlissa d’assegurances contractada amb aquesta companyia. 

D’altra banda, el cap de l’oposició va anar un pas més enllà per fiscalitzar les actuacions de l’Executiu «vista la passivitat i la manca d’explicacions». Així doncs, un cop finalitzat el treball pressupostari i després d’haver rebut la informació sol·licitada, demanaran una compareixença pública tant del ministre de Finances, Eric Jover, com del president del Consell d’Administració de l’AFA, Raül González, com una primera acció per exigir responsabilitats polítiques. «Les explicacions que s’han donat sobre aquest tema són absolutament insuficients. Després s’haurà de quantificar aquest forat, qui el pagarà i com s’assumiran totes les responsabilitats dels perjudicis que aquest fet tant greu pot acabar ocasionant», va assegurar López.

Cal recordar que la companyia va ser intervinguda l’estiu passat per l’AFA degut a un forat econòmic proper als 40 milions d’euros. Tot i això,  la seva gestió havia estat fins llavors competència del ministeri de Finances, raó per la qual va considerar que la responsabilitat «està molt més en el camp del Govern que de l’AFA». 

De fet, López va subratllar que «l’única informació» de dquè disposen  respecte a l’afer d’Assegurances Generals és una reunió informal d’un quart d’hora «amb un full en blanc» amb el titular de Finances, posterior a la decisió governamental d’impulsar un pla d’ajut a les reasseguradores. No obstant això, el dirigent del PS va opinar que «la gravetat de la situació és molt més gran del que a mi em va semblar entendre en aquella reunió», raó per la qual va lamentar que «novament donem una imatge de cara al exterior que els mecanismes de control no funcionen i no donen garanties suficients». 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu