Search
Close this search box.
Victoria Gómez Pérez

La patronal demana una clàusula de sortida en l’acord d’associació amb la UE

Els empresaris exigeixen poder-hi renunciar si no es poden assumir obligacions concretes

«Pensant en l’Andorra del 2050», les tres organitzacions empresarials del país –CEA, EFA i Cambra de Comerç– van presentar ahir al cap de Govern, Xavier Espot, i al secretari d’Estat d’Afers Europeus, Landry Riba, un text amb les «condicions mínimes» que el Principat ha d’acceptar de cara al futur acord d’associació amb la Unió Europea (UE). 

Amb el Brexit ben recent, entre les propostes, i dins de l’apartat del marc institucional, destaca una «clàusula de salvaguarda i mecanisme de sortida», en la qual es demana que Andorra pugui «denunciar l’acord, en part o totalment, si considera que no pot assumir les obligacions concretes, especialment les que apareguin a mesura que la Unió evolucioni, i que faci possible una sortida ordenada i preestablerta de forma detallada». 

Així mateix, i en referència a la resolució de conflictes, la patronal considera oportuna la creació d’un «tribunal ad hoc» assimilable al Tribunal de l’Associació Europea de Lliure Comerç, on estiguin representats tant la UE com països tercers, i que d’aquesta manera no es dirigeixi cap eventual conflicte al Tribunal de Justícia de Brussel·les, ja que el Principat no hi té representació. Admetent que aquesta possibilitat no és gaire realista, els empresaris titllen de «compromís acceptable» la inclusió d’un comitè mixt i paritari com a pas previ al recurs davant la jurisdicció europea. 

 

Full de ruta

El president de la CEA, Gerard Cadena, va desitjar que l’acord ajudi a «diversificar l’economia» i la inversió estrangera «aporti nous llocs de treball i riquesa pel país», sempre que alhora es protegeixi el teixit empresarial nacional. En aquest sentit, va avançar que, «depenent del sector» –com els serveis financers o la contractació pública–, les noves legislacions s’aplicaran «de forma gradual» i es prioritzarà l’obertura dels sectors actualment inexistents al Principat. 

Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, va assenyalar els punts principals del text, posant especial èmfasi a les condicions materials i, concretament, a les infraestructures de tota mena. Així, va recordar que amb la voluntat d’alliberar-se de «l’enclavament crònic a les muntanyes», Andorra es proposa assumir un lideratge regional per «compartir el creixement i les infraestructures de transport, sanitàries i educatives». Armengol va assegurar que «tot i que no tant com nosaltres», Espanya i França també estan «molt interessats» a aconseguir-ho. 

El fet que les tres organitzacions empresarials hagin signat aquest full de ruta obliga el Govern, segons el president de l’EFA, Francesc Mora, no només a tenir en compte el document, sinó també a «valorar-lo i fer seves les propostes». Així i tot, el mateix Mora va apuntar que «Andorra no té pressa» per entrar a la UE i, per tant, «les coses s’han de negociar bé», sense pensar «si es tardarà sis mesos o sis anys». 

L’acord de la patronal també preveu monopolis d’estat, ja que «per la seva dimensió reduïda i per la seva orografia» el Principat «necessita garantir un territori de qualitat en energia i telecomunicacions», en referència explícita a FEDA i Andorra Telecom, respectivament.

Cadena, Armengol i Mora van reiterar la importància de celebrar un referèndum perquè sigui la població qui ratifiqui l’acord amb Brussel·les abans que el Consell General doni el vistiplau final. 

Comparteix
Publicitat
Notícies relacionades
Comparteix
El més destacat
Publicitat
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu