PUBLICITAT

La Massana

Espot afirma que Stop Violències «ha traspassat les línies vermelles»

El cap de Govern diu que «per obligació legal» no hi havia altra alternativa que portar-la a la Fiscalia

Per Adrià Esteban

El cap de Govern, Xavier Espot, atén als mitjans de comunicació durant la celebració de la nit literària.
El cap de Govern, Xavier Espot, atén als mitjans de comunicació durant la celebració de la nit literària. | MARICEL BLANCH

El cap de Govern, Xavier Espot, va sostenir ahir, en el marc de la celebració de la Nit Literària, que la presidenta de l’associació Stop Violències, Vanessa M. Cortés, «ha traspassat les línies vermelles» amb les seves «greus acusacions» durant la Convenció per a l’eliminació de la discriminació envers la dona (Cedaw) i en al·lusió també a altres declaracions efectuades en mitjans de comunicació. Per aquest motiu, Espot va considerar que a l’Executiu, «per obligació legal» no li ha quedat «cap altra alternativa» que posar en coneixement de la Fiscalia les consideracions de Cortés «per tal que esbrini si ho considera oportú si hi ha indicis de delictes».  

«La llibertat d’expressió està plenament garantida a Andorra però té un límit, que són les injúries, les calumnies o les difamacions», va exposar el cap de Govern, qui va defensar l’honorabilitat dels treballadors públics davant les afirmacions de Cortés on s’assegurava que des del Ministeri d’Afers Socials s’haurien coaccionat a dones, sense recursos per pagar-se l’avortament, a donar als seus fills en adopció. 

En aquest sentit, Espot va sostenir que, abans de trametre les declaracions de Cortés a la Fiscalia, des d’Afers Socials van fer «les gestions oportunes» per comprovar que les manifestacions de la presidenta de Stop Violències «no es corresponien amb la realitat». Ara bé, el líder de l’Executiu també va deixar la porta oberta a Cortés per tal que aporti proves «que corroborin les seves afirmacions» per tal d’obrir diligències, en el cas de demostrar-se que fossin certes.

Sense voluntat persecutòria

«No és una qüestió d’estratègia ni d’oportunitat política, sinó que és una qüestió de compliment de la legalitat» va remarcar Espot, que va allunyar el focus del «posicionament feminista i avortista» de Cortés atés que «no hi ha cap voluntat persecutòria contra aquesta senyora». «En el nostre país es poden defensar totes les idees, fins i tot aquells posicionaments que van en contra de la llei», va afegir el cap de Govern.

Les recomanacions de l’ONU

D’altra banda, el cap de Govern també va fer referència al debat de fons d’aquesta qüestió, que no és altre que l’informe de l’ONU en el qual es recomana a Andorra legalitzar l’avortament en els quatre supòsits bàsics i a despenalitzar-lo en la resta de casos. «No és una guerra entre el Govern i l’ONU» va expressar Espot, conscient que «tenim una situació complicada que mereix solucions meditades». D’aquesta manera, el líder de l’Executiu va reivindicar la creació del servei d’atenció integral a la dona «com un pas endavant significatiu» per tal de resoldre «moltes de les qüestions que denuncia l’ONU».  «Després ja valorarem si hi ha altres opcions que ens permetin encaixar la Constitució amb el manteniment del nostre règim institucional i avançar encara més en el reconeixement dels drets de les dones», va sostenir el cap de Govern. 

Rebuig del PS i SDP

Per la seva banda, el PS va emetre ahir un comunicat en el qual va condemnar l’actuació del Govern per portar Stop Violències a la Fiscalia i va instar a l’Executiu a retirar la demanda, ja que opinen que vulnera la llibertat d’expressió de l’associació. A més, els socialdemòcrates van lamentar que el Govern no hagi signat el conveni de Nairobi, relatiu a drets sexuals i reproductius de les dones.  Per últim, el president d’SDP, Jaume Bartomeu, va emprar-se amb duresa contra l’Executiu. «Estem preocupats pel ridícul de les institucions andorranes sobre la interrupció voluntària de l’embaràs», va dir Bartumeu. A més, va considerar que el Govern «no pot ser selectiu en portar denúncies de presumptes falsedats» a la Fiscalia, tot i que va admetre algunes de les paraules de Cortés el van «esgarrifar». En qualsevol cas, Bartumeu va encomanar al Govern «a fer els deures» i va llançar una advertència: «Els equilibristes si són molt hàbils aconsegueixen no caure mai però de tant en tant també cauen. El Govern s’està acostant perillosament a patir una relliscada», va cloure. 

PUBLICITAT
PUBLICITAT