PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Fins a 4.200 euros per infringir la llei d’habitatge

Els diners de les multes aniran destinats a polítiques en matèria de pisos

Per Lídia Raventós, Enric Revuelta

Vista genèrica de les valls centrals.
Vista genèrica de les valls centrals. | MARICEL BLANCH

El projecte de llei de mesures urgents en matèria d’arrendaments d’habitatge preveu multes de fins a 4.200 euros per aquells propietaris que infringeixin el text legislatiu que entrarà en vigor el dia 1 de gener. En concret, el projecte de llei preveu infraccions de diferents graus i multes adequades a cada una. Així, per una infracció lleu només és preveu una amonestació escrita, mentre que per una infracció greu s’imposarà una multa «d’un important equivalent al salari mínim oficial mensual», o el que és el mateix, de 1.050 euros. En cas d’una infracció molt greu, la multa serà «d’un import equivalent a quatre vegades el salari mínim oficial mensual» a més de «prohibició de contractar amb l’Administració pública durant un període de dos anys i de rebre cap ajut o subvenció publica per un període de tres anys». 

Els diners recaptats de la imposició de les sancions previstes en aquesta llei han d’anar destinats a «la millora i cobertura de les polítiques d’habitatge». Així mateix, aquells que hagin estat multats tindran dret a interposar un recurs per la via administrativa i, esgotada aquesta, quedarà oberta la jurisdiccional d’acord amb el procediment vigent. 


Les infraccions 

El text també especifica què s’entén per cada infracció. En cas de la lleu, fa referència a «presentar fora del termini de 30 dies la documentació que justifica la recuperació de la cosa arrendada a favor de la part arrendadora, o de familiars fins al segon grau de consanguinitat o adopció, consistent en el canvi de cens, l’alta dels subministraments bàsics i, si escau, la formalització escrita del contracte d’arrendament o la cessió gratuïta per un període mínim de cinc anys. 

En canvi, serà considerada una infracció greu «incomplir el període de cinc anys de residència efectiva en l’immoble recuperat per a ús propi de la part arrendadora o a favor de familiars ascendents o descendents per consanguinitat o adopció fins a segon grau, de manera que s’hagi impedit la renovació o continuació d’un contracte de lloguer d’habitatge habitual legalment prevista». Així mateix, també ho serà «no haver presentant la documentació que ha d’acreditar la situació que ha impedit la renovació d’un contracte d’arrendament d’habitatge, en benefici de la part arrendadora o de la part arrendatària familiar».

Finalment, serà considerada una infracció molt greu «simular la residència efectiva o el contracte d’arrendament a favor de familiars ascendents o descendents fins a segon grau per consanguinitat o adopció per recuperar un habitatge que estava arrendat a favor d’una tercera persona». 

Inspeccions del ministeri

El text legislatiu també indica que el ministeri competent en matèria d’habitatge, actualment liderat per Víctor Filloy, «pot fer inspeccions per verificar que la recuperació de la cosa arrendada per a ús propi de la part arrendadora o de familiars ascendents o descendents fins al segon grau de consanguinitat o adopció s’ha efectuat d’acord amb les condicions legalment establertes». 

Així mateix, la resta del document defineix totes les mesures urgents en matèria d’habitatge que ja s’han anunciat i que tenen com a objectiu pal·liar la problemàtica dels preus del lloguer que s’ha agreujat els darrers anys amb increments abusius. 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT