PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Stop Violències denuncia àudios misògins al Carnaval d’Encamp

La Comissió de Festes se’n desvincula i assegura que cap dels seus membres participa en missatges ofensius

Per Victoria Gómez Pérez

Un moment del carnaval d'Encamp, el dissabte passat.
Un moment del carnaval d'Encamp, el dissabte passat. | Maricel Blanch

L’últim Carnaval d’Encamp ha quedat deslluït després que Stop Violències fes públic un vídeo denunciant uns àudios de Whatsapp en què s’escolta un grup de nois fent comentaris misògins i burlant-se del sexe femení. Concretament, un d’ells crida que les dones són unes «màquines que estan més acabades que les llevaneus d’Encamp» i «més inútils que el zero en la multiplicació del pressupost de Gatzara» pel carnaval encampadà. Les reaccions a les xarxes socials no es van fer esperar i mentre uns vanagloravien la bretolada, altres ho denunciaven. De fet, va ser així com els àudios van arribar a Stop Violències que va decidir només publicar «una petita part» perquè, segons va explicar la seva presidenta, Vanessa M. Cortés, el contingut global és «molt dur». En un dels missatges també s’interpel·la directament el telèfon d’emergències de l’associació feminista i, per aquest motiu, des d’Stop Violències «ens sentim legitimades per denunciar-ho obertament», va dir Cortés. 

«Ens acusen de feminazis, d’exagerades i de crear problemes on no n’hi ha, però [amb aquest vídeo] volem demostrar que el feminisme és necessari» i que cal combatre aquesta xacra social, va considerar la presidenta. Tanmateix, va assegurar que els àudios es van fer durant el Carnaval d’Encamp i que es van enviar a través d’un grup de Whatsapp de classe, de manera que «ha transcendit més enllà de la Comissió de Festes». 

 

Denuncia policial

Des d’Stop Violències es pregunten ara com depurar responsabilitats i es plantegen emprendre accions legals. Malgrat que «sempre pensem a castigar directament i en la Policia», va apuntar Cortés, «nosaltres creiem en les mesures de reflexió i de canvis profunds». Així, va afirmar que «no tenim res personal» contra els joves que van fer els àudios, sinó que es tracta d’un «símptoma social» contra el qual s’ha de lluitar, mitjançant projectes reeducatius. 

 

La Comissió es desvincula

Vist el rebombori que es va crear a Facebook i a Twitter, la Comissió de Festes d’Encamp es va afanyar a negar qualsevol vinculació amb els àudios, assegurant que «cap membre» ha participat «ni en aquest ni en cap altre» missatge ofensiu. Així mateix, van afirmar que «no consentiran mai» aquest tipus de comportament i que «condemnaran sempre qualsevol acte de violència o agressió, verbal o física en els nostres esdeveniments, envers les dones i els homes per igual». D’altra banda, també van demanar que es diferenciïn «clarament» aquests actes de la seva tasca habitual, ja que la seva finalitat «no és criticar de manera explícita cap sector de la societat».

Amb tot, i el fet que els àudios arribessin a Stop Violències com a denúncia, fa sentir «orgulloses» les seves integrants per tota la feina que s’està duent a terme i Cortés va aprofitar per convidar tothom a participar en la manifestació de demà amb motiu del Dia de la Dona Treballadora. 

 

 

PUBLICITAT
PUBLICITAT