PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

La Vuelta torna a Andorra

La ronda espanyola pujarà des d’Alacant als Pirineus i el Principat viurà una de les etapes de muntanya

Per Miquel López-Egea

El pilot durant la 20a etapa de la darrera edició de la Vuelta a Andorra amb final al Santuari de Canòlich.
El pilot durant la 20a etapa de la darrera edició de la Vuelta a Andorra amb final al Santuari de Canòlich. | Unipublic / Photogomez Sport

La Vuelta a Espanya tornarà a Andorra l’any vinent, en una edició que començarà a la ciutat costanera alacantina de Torrevieja el 24 d’agost de 2019 i que finalitzarà en el marc tradicional de la plaça de la Cibeles de Madrid el 15 de setembre. El pròxim 19 de desembre es presentarà oficialment la prova a l’Auditori d’Alacant després que el Tour i el Giro ja hagin presentat el seus respectius recorreguts per a l’any vinent.

De moment, tant Unipublic, empresa organitzadora de l’esdeveniment, com el Govern guarden un absolut hermetisme sobre els secrets de la pròxima edició de la ronda espanyola. Aquest fet es produeix perquè, per una banda, Unipublic, empresa gestionada per ASO, propietària del Tour, no vol que se li desmunti la presentació oficial d’Alacant i per una altra, perquè les autoritats andorranes estan obligades a no descobrir cap secret sobre el recorregut.

No obstant això, és àmpliament coneguda l’excel·lent relació que hi ha entre el Govern del país i els responsables d’Unipublic que, any rere any, treballen amb la intenció que Andorra sigui una plaça fixa en la carrera. La prova ja va arribar a Andorra el 2017, en una etapa que va guanyar Vincenzo Nibali i on Chris Froome es va vestir de vermell per no deixar anar la peça fins a Madrid, i aquest any, amb les dues últimes etapes de muntanya, Simon Yates va sentenciar la carrera i Enric Mas es va descobrir davant els ulls de l’aficionat ciclista.

Per tant, segons ha pogut saber EL PERIÒDIC, La Vuelta 2019 pujarà des d’Alacant als Pirineus i s’aturarà a Andorra on es viurà una de les etapes de muntanya de la pròxima edició que, com sol ser habitual en les trobades de la cursa al país, pot ser decisiva en la lluita per la classificació general. Unipublic i les autoritats andorranes solen treballar sempre amb la intenció que la Vuelta repeteixi any a any al Principat, encara que en el futur caldrà esperar al resultat de les pròximes eleccions legislatives. No obstant això, al marge del dictat de les urnes, el compromís per al 2019 ja està tancat.

El compromís per 2019 està tancat però pels anys següents caldrà esperar al resultat de les eleccions

Ara, falta per veure d’on vindrà la Vuelta i cap a on es dirigirà després de l’etapa andorrana. L’habitual pas per Catalunya podria ser substituït per una neutralització cap a terres aragoneses i fins i tot, diversos diaris locals francesos, insisteixen sobre la possibilitat que la Vuelta faci una visita a França, de manera que tampoc seria estrany que la prova abandonés el país per la frontera del Pas de la Casa. Andorra, a més, sol ser un territori que reuneix les simpaties de bona part del gran pilot professional, ja que almenys una cinquantena de corredors han fixat la seva residència al país, com és el cas, per exemple, de Simon Yates, l’últim vencedor de la prova, que viu a la Massana. Tots ells es coneixen els ports andorrans gairebé de memòria, de manera que el pas pel Principat sempre és del seu grat.

Perfil internacional

El passat mes de setembre, el director de la Vuelta, Javier Guillén, ja va assegurar que, de cara a la pròxima edició, la Vuelta tindria «un perfil internacional» i va explicar que «la relació amb el Tour i amb França és excel·lent» i que per tant, «s’havia de seguir entrant al país». 

Per un altre costat, també va assegurar que, de cara a 2019, «hi haurà més del mateix perquè funciona» i va revelar que hi haurà noves localitzacions així com dos o tres ports inèdits amb finals d’etapa. «La primera setmana tindrà més picant i la segona i la tercera seguiran el model, buscarem una penúltima etapa de muntanya amb força», va comentar. 

Un esdeveniment de país

En la passada edició, Guillén ja va destacar als mitjans de comunicació que les dues etapes al Principat havien estat «espectaculars» i va reconèixer que ja s’havien començat les converses. En aquest sentit, va remarcar que «si el Govern té la voluntat, segur que volem tornar».  En aquell moment, no es va voler avançar res, però l’entusiasme per part de totes parts era més que visible. 

Per altra banda, la ministra de cultura, joventut i esports, Olga Gelabert, també va confirmar les converses però va voler reiterar que no hi havia res segur. Així mateix, va destacar que proves d’aquesta mena «provoquen una bona publicitat per Andorra i hem d’aprofitar-ho». 

A més a més, el ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, va destacar el gran impacte que rep el país amb aquest esdeveniment i l’aposta que s’està fent a Andorra des de fa anys com a territori ciclista. «És un dels punts que volem potenciar encara més i esperem que l’any vinent continuï sent així», desitjava. Un any més, Andorra tornarà a acollir La Vuelta, i, de nou, es tornarà a convertir en la capital mundial del ciclisme.

PUBLICITAT
PUBLICITAT