Andorra la Vella
Martí diu que té «documents» per provar que la UE no exigirà l’atur
Els assessors del Govern creuen que Europa acceptarà la prestació per desocupació, segons l’Executiu
El cap de Govern, Toni Martí, va assegurar ahir que té «documents» per provar que la posició d’Andorra respecte de la possibilitat d’associar-se amb la Unió Europea (UE) sense tenir un subsidi d’atur contributiu «és més que defensable» i va garantir que els farà arribar a tots els consellers generals. Aquesta afirmació va sorgir arran de la pregunta de control del conseller d’UL+ILM Josep Pintat a l’Executiu en la qual va demanar una «resposta detallada i concreta de la posició del Govern davant d’aquesta exigència de la UE» i l’estat de les negociacions al respecte.
Martí va explicar que els assessors del Govern en aquest aspecte els han tramès la viabilitat d’equiparar la prestació per desocupació voluntària que actualment s’ofereix a Andorra per un subsidi d’atur: «Una cosa és el que la UE pugui demanar i l’altra, el que els assessors ens diuen que hem de fer. Vol que renunciï als plantejaments que els meus experts han fet i que ens han permès una transitòria de 30 anys en el tabac? Faré arribar a tots els membres de la cambra els documents perquè defensem junts aquest plantejament que cap dins del cabal [normatiu] comunitari». L’oposició va reaccionar amb escepticisme a la iniciativa i va recordar que altres promeses d’aquest tipus no s’han complert i la dificultat per accedir als documents que la UE entrega a la representació andorrana.
Segons el ministre d’Afers Socials Justícia i Interior, Xavier Espot, «el fet causant que motiva l’accés a la prestació per desocupació involuntària és la pèrdua de feina i entenem que és una prestació d’atur i així ho defensarem», va dir en resposta a l’oposició en bloc que va insistir en què Europa demana un subsidi d’atur, sigui de model contributiu o mixt i no el que tots els grups, menys DA, van considerar «una ajuda social», en referència a l’actual prestació per desocupació involuntària.
Respecte d’aquesta dicotomia i a propòsit d’una repregunta de López, el Govern va reconèixer que Mónaco i San Marino, companys de negociació de l’acord d’associació, sí que compten amb un subsidi d’atur.
Falta de previsió
Respecte de l’estat de les negociacions, la ministra d’Exteriors, Maria Ubach, va reiterar que encara s’està presentant la realitat andorrana a Europa i que «la negociació de la lliure circulació de persones», que inclou l’espinós capítol de l’atur, «encara no ha començat». A més, la ministra va explicar que «els departaments tècnics estan fent les transposicions de la normativa europea i han traslladat alguns dubtes a la Comissió Europea. Estem a l’espera de la resposta per saber què s’ha de transposar». Per a Pintat, aquesta va ser la confirmació que el Govern no ha fet els deures: «Es troben a la fase d’anàlisi i ja ho haurien d’haver fet. Estan enmig d’un procés de negociació i no sap l’impacte que tindrà a les caixes de l’Estat».
Visita del TAIEX
També en l’àmbit de les relacions amb la UE, el Consell va tractar ahir una pregunta del conseller per SDP Víctor Naudi sobre la visita al país de dos experts del programa TAIEX (Technical Assistance and Information Exchange Instrument) que no va ser informada a la Comissió d’Exteriors. Ubach va explicar que el TAIEX és un conjunt d’activitats d’assessoria que la UE proposa als estats candidats a adherir-se o associar-se que mostren algunes de les pràctiques de la UE. En aquest cas, «dos experts del ministeri d’Economia de França i del ministeri d’Economia d’Espanya van venir per ajudar a definir el model de certificació dels productes d’Andorra, tenint en compte la normativa europea».
Naudi va lamentar que fins i tot aquest tipus de visites no s’informin, fet que permetria fer «un seguiment que ens interessa a tots».