PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

SDP i L’A acusen el Govern de fer créixer la plantilla per «fidelitzar vots»

Afirmen que l’augment d’un 67% d’eventuals és una «precarització»

Per Lídia Raventós

El progressista Víctor Naudi i el liberal Jordi Gallardo, al Consell General.
El progressista Víctor Naudi i el liberal Jordi Gallardo, al Consell General. | MARICEL BLANCH

El creixement d’un 10% del personal de l’Administració en els set anys de Govern de DA ha generat fortes crítiques per part de l’oposició. Tant SDP, com UL-ILM i L’A lamenten l’augment de pressupost de la partida de personal i, en el cas dels progressistes i liberals, afirmen que l’objectiu de l’increment és electoral. Concretament, per part d’SDP entenen que «aqueta política negativa no solament comporta un augment important de la nòmina de l’Estat sinó que el sistema de contractacions directes permet presentar als interessats un hipotètic favor, susceptible de generar un tornajornal en els propers comicis». I afegeixen que «les xifres representen així un exemple ben gràfic de la línia electoralista de la qual Toni Martí és un consagrat especialista». 


Per la seva banda, el conseller general liberal, Ferran Costa, assegura que es tracta d’una estratègia «en clau electoral per fidelitzar vots» i recorda que en el debat pressupostari, Jordi Gallardo ja va intuir que hi havia un nombre de contractacions «desmesurades». «No ho van reconèixer i ara han sortit les dades a la llum». Una crítica que també comparteixen des de UL-ILM que indiquen que «més enllà del número, el que queda clar és que cada any la partida pressupostària creix per les despeses de personal, i no precisament poc». «No sabem si per eventuals, per assessors o per càrrecs de confiança, però el cert és que la partida no para de créixer», afirma Josep Majoral. 

L’increment d’eventuals 

Una altra dada que es pot extreure del document facilitat per la ministra arran d’una pregunta del conseller d’SDP, Víctor Naudi, és que el personal de l’Administració amb contracte d’eventual ha augmentat un 67% des del 2011, una condició que pren especial rellevància en el sector de l’Educació, en el qual el 32% del personal està contractat en aquest règim. Xifres que demostren, a parer dels progressistes, que «en set anys, DA no ha revaloritzat sinó que, pel contrari, ha devaluat la consideració en la feina del personal que està exercint un servei públic i n’ha augmentat la precarietat». 


Per part dels liberals, Costa lamenta les «contradiccions» dins del mateix Executiu, ja que «mentre el ministre d’Educació intenta reduir el nombre d’eventuals en educació, per l’altra banda es fa el contrari». «Cada ministra fa la seva, el que demostra que no hi ha una línia que consolidi l’acció del Govern», opina.


L’A i SDP també coincideixen en retreure a Martí que no fes honor al que va prometre en campanya electoral el 2011. En aquest sentit, els progressistes citen una part del programa electoral de DA en els comicis de fa set anys i asseguren que «no ha revaloritzat el personal de l’Administració ni ha anat cap a ‘un model que prioritzi l’excel·lència i el treball de l’individu’». I afegien un altre tros del programa de Martí en què afirmava que «[...] no pot créixer indefinidament. Excepte en llocs específics fixarem creixement zero. Les vacants (dimissions, excedències, jubilacions...) es cobriran per mobilitat interna». «La realitat és ben distinta», sentencien els progressistes.  

PUBLICITAT
PUBLICITAT