PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Societat civil i polítics rebutgen l’ús de la força durant l’1-O

Els denunciants demanen un posicionament clar del Govern davant la situació al país veí

Per Mireia Aguilar

Efectius de la Policia Nacional carreguen a un dels punts de votació habilitats a Barcelona, ahir.
Efectius de la Policia Nacional carreguen a un dels punts de votació habilitats a Barcelona, ahir. | Martí Fradera
La societat civil andorrana i algunes forces polítiques de l’oposició van fer sentir ahir el seu rebuig a l’ús de la força per part de Policia Nacional i Guàrdia Civil durant la jornada electoral del referèndum celebrada ahir a Catalunya i van demanar un posicionament del Govern al respecte.
 
En aquest sentit, David Rios (PSA) va lamentar ahir a la tarda en declaracions a EL PERIÒDIC «l’ús de la força per part d’un dels bàndols» i va condemnar la violència alhora que va assegurar que, des del seu partit, segueixen «mantenint la preocupació per la situació a Catalunya» que ja han expressat durant les últimes setmanes. 
 
Per la seva banda, SDP va emetre un comunicat en què «s’insta al Govern a rebutjar l’actuació de les forces de l’ordre contra la ciutadania». «El Govern s’ha de mullar», va dir Jaume Bartumeu (SDP) al respecte, en declaracions telefòniques. Al text difós ahir pel partit s’hi llegeix: «SDP no vol situar-se en l’ambigüitat ni en l’equidistància que intenta exhibir, sense cap mena de credibilitat, el cap del Govern Toni Martí i DA».
 
Ben entrat el vespre, DA va fer un comunicat assegurant que «deplora tota mena de violència» sense valorar el fons «que entenem que és un afer intern espanyol». També a última hora del dia, els Liberals van difondre una nota de premsa on manifestaven: «La violència exercida pels cossos policials de l’Estat espanyol [...] no és el camí per trobar la solució a cap tipus de conflicte.Només amb diàleg i amb raonament es pot garantir la solució».
 
Aquest no posicionament per part de cap membre del Govern i les tímides manifestacions per part de la majoria de partits podrien tenir el seu origen en una petició que Martí hauria fet als caps dels grups parlamentaris del Consell General per tal que no emetessin valoracions respecte del referèndum a Catalunya, segons ha pogut saber EL PERIÒDIC. 
 
També sembla que aviat, durant aquesta setmana, hi hauria una reunió entre els caps dels grups polítics i Martí per provar de quadrar un posicionament de país envers les tensions entre Catalunya i Espanya. 
 
Entre els personatges polítics que van piular ahir les seves reccions a través de Twitter a títol personal es troben els consellers liberals Ferran Costa i  Carles Naudi;  Rosa Gili (PSA) i David Baró, cònsol de la Massana. 
 
Els bombers també van utilitzar el mateix mitjà per expressar el seu suport als companys de professió de Catalunya, presents en alguns centres de votació per intentar prevenir pacíficament l’actuació dels cossos policials de l’Estat espanyol, així com als Mossos d’Esquadra. 
 
El president de l’ANC a Andorra, Manel Urindar, va dir: «Entenem que és difícil que Andorra es posicioni, però davant del nivell de brutalitat, és condemnable per qualsevol».

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT