PUBLICITAT

Els operaris estabilitzen la grua però no aconsegueixen retirar-la

  • La zona quedarà afectada al trànsit de vehicles almenys fins avui al migdia
  • Els 55 veïns tornen a casa després de la confirmació que no hi ha risc de caigudes
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

interiorgrua
Operaris treballen per estabilitzar la grua malmesa, ahir. Foto: EL PERIÒDIC

L'endemà de l'accident a les obres del Consell General va suposar, tot i ser diumenge, una jornada d'intens treball pels operaris de les empreses responsables dels treballs. Durant tot el dia van estar treballant per tal de retirar els contrapesos, els cables i la peça de la grua malmesa després que, per causes encara sense determinar, es desplomés un braç des de 50 metres d'alçada. Ahir al vespre, i segons va confirmar el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, la grua estava absolutament estabilitzada i "ja no hi ha cap risc" de noves caigudes. Com a conseqüència, els veïns desallotjats el dissabte al matí, un total de 55 persones, van poder tornar a les seves llars durant la jornada d'ahir.

Tot i eliminar la possibilitat de nous desprendiments, els operaris no van poder posar en funcionament la grua malmesa ja que no disposaven de les peces necessàries de recanvi. És a dir, segueix instal.lada a la rotonda de Govern. Bartolomé va informar que aquesta situació es mantindrà almenys fins avui al migdia, quan es farà "una primera prova per engegar-la". Almenys fins llavors continuaran les afectacions al trànsit. El carrer Prat de la Creu estarà tallat entre la rotonda de Govern i la rotonda de Tobira, mentre que el carrer Dr. Vilanova entre la plaça Rebés i la rotonda de Govern estarà restringit al trànsit. Pel que fa al transport escolar, no patirà alteracions, i per avui s'ha reforçat la línia del bus Exprés.

Les afectacions al trànsit quedaran supeditades a l'èxit de l'intent de moure la grua avui al migdia. En cas de no aconseguir-ho es mantindran els talls durant tota la jornada i podrien allargar-se els propers dies.

Davant la situació Bartolomé va demanar "paciència" als ciutadans, i va anunciar una important campanya informativa a través dels panells lluminosos, missatges de telèfon mòbil i la disponibilitat dels agents de Circulació i de la Policia. També s'ha reforçat el personal de Mobilitat per atendre les consultes dels conductors.

L'AVALUACIÓ DELS DANYS
Un cop netejada la zona, els tècnics han determinat que la caiguda del braç de la grua va malmetre el sostre del Consell General, tot i que "l'afectació no és tan gran com es temia", va assegurar Bartolomé. També va quedar afectada una part de la planxa de la plaça del Poble. Pel que fa a la rotonda de Govern, no s'han hagut de lamentar desperfectes.

Els treballs se centren ara en la Fase 2, la de reparar la grua per poder desplaçar-la del carrer Prat de la Creu. La següent fase, va explicar el portaveu del Govern, serà iniciar els estudis corresponents per determinar les causes de l'accident. Bartolomé va informar que ja s'han demanat explicacions sobre els fets als responsables de la grua, tot i que "encara no ens han donat una resposta concreta".

Segons va explicar el representant de l'Executiu, els propietaris de les empreses implicades en l'accident han estat en tot moment a disposició del Govern per ajudar en les tasques de neteja i estabilització. Tot i això, no van ocultar la seva sorpresa davant dels fets, "ens han assegurat que mai havien vist un cas així i que la grua no treballava a la màxima potència ni a la màxima alçada", va informar Bartolomé.

L'Executiu, que ha creat un Comitè Tècnic de Seguiment, format entre d'altres pel cap de Govern, Jaume Bartumeu i la cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, estudia més d'una hipòtesi sobre els fets, va explicar Bartolomé.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT