PUBLICITAT

Una grua cau i obliga a desallotjar els veïns del Consell General

  • La màquina desmuntava una torre utilitzada en els treballs de la nova seu parlamentària
  • Tot i les peces que van sortir disparades cap a la plaça del Poble, l'accident no va produir ferits
gruaincident19092010
El braç desplomat davant de les obres, ahir. Foto: ANA / MARTA TORT
ANDRÉS LUENGO I EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Els veïns que viuen dins d'un perímetre de 60 metres al voltant de la grua de gran tonatge que es va accidentar ahir al matí al carrer Prat de la Creu, davant de les obres del Consell General, han hagut de passar la nit fora de casa, després que el comitè de seguiment que es va haver de crear d'urgència decidís desallotjar-los per motius de seguretat. Els fets van passar pels volts de les 10 del matí, quan una grua especial, de 400 tones, procedia a desmuntar-ne una de més petita, que s'ha utilitzat per als treballs de construcció de la nova seu parlamentària. Per sort, no es van produir danys personals, encara que algunes peces de la màquina van sortir disparades i van causar desperfectes a la plaça del Poble.

Els motius de l'accident són una incògnita, i més perquè la grua en qüestió és una màquina que es va portar expressament de Barcelona i que s'utilitza en treballs molt especialitzats. El fet és que, mentre retirava l'última peça de l'altra grua, la torre vertical, alguna cosa va fallar i el braç articulat es va desplomar. Les primeres hipòtesis, a partir dels testimonis presencials, apuntaven la possibilitat que el braç s'hagués enganxat al voladís de l'edifici sense que l'operari que estava dirigint l'operació en fos conscient.

En qualsevol cas, en la roda de premsa que va tenir lloc ahir al vespre, el portaveu del Govern, Bruno Bartolomé, va voler ser prudent i, en espera de rebre els informes tècnics pertinents, va preferir no pronunciar-se sobre les possibles causes de l'accident. "En aquests moments, estem centrats en garantir la seguretat de les persones i els edificis", va manifestar Bartolomé, que va deixar clar que els treballs d'estabilització passen per davant de la investigació.

El portaveu de l'Executiu va reconèixer ahir al vespre que la grua en qüestió havia perdut un dels peus i que la seva posició, després que es desplomés el braç articulat, no era completament horitzontal. És per aquest motiu que el comitè de seguiment, format per membres dels ministeris d'Ordenament Territorial i Interior, tècnics de l'UTE responsable de les obres del Consell General i tècnics de l'empresa de la grua, a més de representants institucionals del Comú d'Andorra la Vella, van decidir ahir a la tarda procedir al desallotjament dels veïns que viuen dins d'un perímetre de 60 metres al voltant la màquina.

ACTUACIONS PER FASES En una primera fase d'actuacions, que es va desenvolupar durant la nit, els tècnics van procedir a l'estabilització de la grua, amb l'ajut de dues grues complementàries més. Així doncs, es preveu que els veïns puguin tornar avui mateix a casa seva.

La segona fase correspon a l'avaluació dels danys que ha patit la grua de gran tonatge i a la seva posterior retirada, tan bon punt les condicions ho permetin. Bartolomé va evitar donar terminis per a la realització d'aquesta fase, però va admetre que és urgent restablir el trànsit a la zona que hi ha al voltant de la rotonda de Govern. "És una zona estratègica pel que fa a la circulació i mereix que dediquem tots els esforços per restablir-hi la normalitat", va dir el portaveu governamental.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT