PUBLICITAT

El nombre d'agents financers es veu reduït per l'efecte de la crisi

  • L'any passat es va tancar amb 177 agents, el 2% menys respecte al 2008
  • Només s'havia produït un descens d'entitats l'any 2003, amb un volum similar
MARC RODRÍGUEZ
ESCALDES-ENGORDANY

L'últim recull elaborat pel Departament d'Estadística del Govern inclou, entre d'altres, dades relatives a l'evolució del sector financer durant l'última dècada, que posen de manifest que avui la situació d'aquests establiments no és la millor, en comparació amb anys anteriors.

Aquestes circumstàncies convergeixen amb la jove Llei de règim d'autorització per a la creació de noves entitats operatives del sistema financer andorrà, aprovada fa pocs mesos, que possibilitarà l'entrada, sense numerus clausus, de nous agents. En aquest cas, el "sector J" --que segons la classificació d'activitats econòmiques d'Andorra (CAEA- 99) es refereix als negocis de l'àmbit financer-- va tancar l'any passat amb 177 establiments, experimentant un lleuger descens de poc més del 2%, quatre locals menys que l'any 2008. La dada demostra com la crisi va fer davallar aquest àmbit.

De fet, només al 2003 s'havia experimentat un descens en el nombre d'establiments del sector financer, en un percentatge similar i un saldo de -3. En aquell cas, ja durant l'any següent, el 2004, el sector va tornar a repuntar, la qual cosa podria convidar els més optimistes a pensar que aquest any 2010 les xifres de creixement podrien tornar al saldo positiu, tot i que la dimensió de la crisi fa augurar el contrari. En qualsevol cas, el recull del Departament d'Estadística situa el nombre d'establiments financers al tancament de l'any passat en guarismes inferiors als del 2007 i lleugerament superiors al del 2006, just abans que s'iniciés la davallada global.

Cal tenir en consideració que entre el 2007 i el 2008 l'increment va ser solament de dos establiments, després que vuit negocis de l'àmbit financer es donessin d'alta en el registre del Govern, i fins a sis confirmessin la seva baixa. L'últim any, el nombre d'altes va ser únicament de tres, mentre que les baixes van ser set, el mínim d'aquesta última dècada, igualant els balanços del 2002, 2003 i 2004.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT