PUBLICITAT

Escaldes-Engordany

Un elenc de personalitats polítiques es citen a l’Andorra Park Hotel

El president bosnià i altres ex mandataris europeus seran al Fòrum del Centre Internacional Nizami Ganjavi, el dilluns i dimarts vinents

Per Iván Moure

El president macedoni, Ivanov, i el mandatari de Nizami Ganjavi, Muradov, l’any passat al Fòrum de Bakú.
El president macedoni, Ivanov, i el mandatari de Nizami Ganjavi, Muradov, l’any passat al Fòrum de Bakú. | CING
El Centre Internacional Nizami Ganjavi és una entitat que té entre els seus socis més de vint presidents actuals i supera el centenar d’exmàxims mandataris d’arreu el món, que cada mes participen en trobades per tots els racons del món en els quals es debaten temes d’interès actual. El dilluns i el dimarts de la setmana vinent, un elenc de personalitats polítiques se citaran a l’Andorra Park Hotel, en un dels tres Fòrums més importants que organitza Nijami Ganjavi - juntament amb la Fundació Julià Reig- aquest aquest any, sota el títol Forces Globals, veus locals. 
 
Tal és la dimensió d’aquesta trobada que és una de les tres que estan catalogades d’alt nivell i l’escenari escollit ha estat un secret fins al darrer moment, tal i com ha reconegut un dels membres de l’entitat organitzadora, Rza Aliyev, resident des de fa quatre anys que ha estat peça clau en fer arribar al Principat un fòrum d’aquestes dimensions: «Andorra té potencial per acollir aquest tipus d’actes. Aquí hi ha seguretat, però no volem problemes per tenir tantes personalitats en els nostres actes i tractem d’amagar les seus fins el darrer moment», va indicar. De fet, des del 12 al 15 vinents, Aliyev assegura que hi haurà un dispositiu de seguretat important, principalment als voltants de la zona zero del Fòrum.
 
PRESÈNCIA DE MARTÍ I MATEU / El cartell l’encapçalen personalitats com el cap de Govern, Toni Martí, que serà a l’acte inaugural, el síndic, VicençMateu, que ho farà a la cloenda, i l’exprimer ministre (1982-1984 i 1990-1994), Òscar Ribas, serà part activa en els debats. Hi haurà un president europeu actual com és el de Bòsnia, Mladen Ivanic i els ex de Sèrbia, Boris Tadic (2004-2012); de Croàcia, Ivo Josipovic (2010-2015); de Bulgària, Petar Stoyanov (1997-2002); de Romania, Emili Constantinescu (1996-2000); d’Albània, Rexhep Meidani (1997-2002); i la de Letònia, Vaira Vike-Freiberga (1999-2007), la primera dona que va encapçalar un país a Europa de l’Est. També hi ha citats primers ministres com el de Bòsnia, Zlatko Lagumdzija (2001-2002); d’Eslovàquia, Iveka Radicova (2010-2012); de Somàlia, Abdiweli Sheikh Ahmed (2013-2014); i de Geòrgia, Eka Tkeshelashvili (2010-2012). A més, Aliyev va confirmar l’assistència de primer ministre Macedoni, Nikola Gruevski. 
 
PEL BÉ DE LA HUMANITAT / Quatre ponències duran el pes del Fòrum, sota el títol Repensant la globalització, Construint l’economia del segle XXI, L’efecte Trump i El futur mapa polític. En tots ells l’objectiu és debatre els reptes socials, polítics, econòmics i les oportunitats que planteja la globalització. Les conclusions serviran de base per a futures reunions del Centre Internacional de Nizami Ganjavi, incluint el cinquè Forum de Bakú el 2017. «Cada trobada representa un element d’un procés continu de diàleg d’alt nivell que aplega l’experiència política i econòmica, a més de la saviesa per descobrir solucions innovadores per al be de la humanitat», justifica Aliyev.
De fet, el Centre Internacional Nijami Ganjavi també, aprofitant la gran repercussió internacional que té aquesta plataforma, s’encarrega d’enviar un informe de tot allò que s’ha debatut en les trobades per distribuir-los a tot tipus d’entitats repartides pel món i sent fidel al terme globalització.
PUBLICITAT
PUBLICITAT