«Ens hem precipitat», va dir Eluska Galdós (SDP) el passat dimecres en la sessió del Comú d’Encamp en referència a la gestió de les obres de Prada de Moles, on van destinades les instal·lacions esportives que inclouen un camp de rugbi i un altre de futbol. La consellera es dirigia a l’equip de govern comunal. La història es resumeix en què el Comú va donar el vistiplau a l’inici de les obres quan, amb la llei a la mà, no ho podia haver fet perquè no tenia l’informe favorable del departament de Medi Ambient del Govern. «Si això ho fa el Comú», va assegurar Joan Sans (PS), «què pensarà el privat?».
És cert que el Comú va aportar la informació que era preceptiva, segons la demanda del Govern, però també ho és que sense tenir la resposta afirmativa, van arrencar els treballs a la zona. Jesús Gasset, conseller d’Obres Públiques i Urbanisme, responia a les preguntes de l’opisició explicant que l’informe que faltava «no afectava a l’impacte ambiental», a la qual cosa Sans insistia que, tot i estar d’acord, «sense informe favorable no es poden iniciar les obres». És la llei. La norma. El que s’ha de complir. «Hem incomplit el reglament», va dir Sans, que va recordar l’article 10.3 de l’informe d’impacte ambiental del Ministeri de Medi Ambient. Llavors va ser quan Sans va atacar a l’equip de govern comunal acusant-lo d’electoralisme: «Això és fruit de la improvisació per pressa electoralista, és ambició electoralista mal concebuda». De fet, el ritme que porten les obres indica que es podrien acabar en els deu mesos corresponents, i com que es van iniciar al febrer, estarien enllestides just per abans de les eleccions comunals.
Però anem als fets. Va ser al novembre passat quan el Comú va enviar al Govern el projecte de Prada de Moles. El BOPA ho va publicar el 2 de gener amb l’adjudicació de les obres a l’empresa Constructora d’Obres Públiques SA (COPSA), amb un termini d’execució de 10 mesos i un import de gairebé tres milions d’euros. Fins aquí tot anava pel bon camí, però a finals del mes de febrer, en concret el dia 27, Medi Ambient es va dirigir al Comú per informar-lo que els hi faltava un complement d’informació en l’estudi d’impacte ambiental i, per tant, la resposta governamental era «desfavorable». No és que estigués malament, sinó que faltaven unes dades, i per això Medi Ambient no podia donar el seu informe favorable per se incomplet, tot i que «no era necessari» per fer les obres, segons Gasset. Amb tot, però, el Comú va ordenar l’inici de les obres, sense tenir la resposta positiva del Govern i sense complir per tant amb la normativa.
«No tot és culpa del Comú», va respondre el cònsol major, Jordi Mas, en resposta a Galdós i Sans. «Nosaltres vam fer la comunicació però aquesta falla dins del departament del Govern».