Els anàlisis de caracterització de residus realitzats pel departament pertinent del Govern revelen que, aproximadament un 5% de les escombraries que generem és roba que, amb els mitjans adequats, podria reciclar-se. És per aquest motiu pel que el departament de Medi Ambient va presentar ahir dos nous contenidors amb què es farà una recollida selectiva de materials tèxtils.
Ara per ara, els punts d’arreplegament es troben distribuïts entre Encamp, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, parròquies on prèviament hi havia instal·lats els contenidors de recaptació de roba utilitzada per a la beneficència.
La novetat resideix en què, des d’ahir, es fa una diferenciació bifurcada d’aquest tipus de material. Per un costat, segueix present el contenidor amb què es col·lecta roba destinada a institucions com Càritas o Carisma, per exemple. De l’altre costat i situat a la vora d’aquest primer, la roba malmesa com per a continuar donant-li ús s’emplaçarà en un altre contenidor per tal de recliclar-la a nivell industrial i conferir-li un nou servei, com podrien ser l’elaboració de borres, filatures o draps.
Amb la distribució d’aquests contenidors arreu de tot el país, diferenciats pel seu color lilós i comptant amb instruccions que divideixen material tèxtil per al seu reciclatge d’aquell pensat perquè terceres persones puguin beneficiar-se’n, se cerca potenciar la reutilització de material en desús i potenciar el projecte de recollida selectiva al país.
Des del departament que vetlla pel medi ambient a nivell nacional, s’espera incrementar la presència d’aquests contenidors a curt termini, sent-ne Sant Julià de Lòria la propera destinació.
El director de la secció impulsora de la campanya, Marc Rossell, va informar durant la presentació, desenvolupada a l’aparcament comunal del Prat de l’Areny d’Encamp, que «els guanys que s’obtinguin amb el reciclatge de la roba brossa seran destinats a Càritas».
De moment, no s’ha pogut valorar la quantia que sorgirà d’aquesta nova mesura, però «s’intentarà que Càritas no hagi de córrer amb cap càrrec, com podria ser el transport de la roba». La Comissió del Pla Nacional de Residus és l’encarregada d’impulsar aquesta acció amb què es disminuirà l’impacte negatiu que comporta el no separar les deixalles per les seves característiques.
Els contenidors pensats per recollir la roba en desús de que després podran gaudir altres persones s’hi pot deixar qualsevol peça de vestuari en bon estat. La recollida del contingut la faran els Comuns per exportar-la a Roba Amiga, organització que reinsereix persones en risc d’exclusió a la societat.
Pel que fa als contenidors de tèxtil inútil s’hi poden llançar tovalloles, cortines, llençols, roba estripada… als que es donarà una nova finalitat. De les mil tones anuals, la llana i el cotó són les més voluminoses, en un 49% i 34%, respectivament. El percentatge restant són fibres sintètiques. Tot plegat pot ser usat novament, contribuint amb l’ambient.