PUBLICITAT

Pere López assegura que amb l'IVA al 4,5% no augmenta la pressió fiscal

  • Serra considera que amb les actuals dades sí que podria augmentar-se entre "un punt i un punt i mig"
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA


08092010lopez
Jaume Serra i Daniel Armengol, de CR, aquest dimarts a la tarda en el decurs de la compareixença del ministre de Finances i Pressupost, Pere López, a la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost per explicar el text del projecte de llei de l'IVA. Foto: ANA / M. S.
El ministre d'Economia i Finances, Pere López, ha explicat que el Govern va decidir canviar l'IVA del 5 al 4,5% perquè d'aquesta manera no augmenta la pressió fiscal. Ho ha dit a la sortida de la reunió que ha mantinguda dimarts a la tarda amb la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost. Tot i això, el conseller general del Grup Parlamentari Reformista, membre de la comissió, Jaume Serra, ha assegurat que durant la trobada López ha reconegut que amb el projecte de llei presentat pel Govern la pressió podria augmentar "un punt i un punt i mig"; i el president del Grup Parlamentari d'Andorra pel Canvi (ApC) ha dit que la pressió fiscal augmentarà "entre el 15 i el 20%". D'altra banda, el conseller general socialdemòcrata i president de la Comissió de Finances i Pressupost, Jordi Font, ha carregat contra el projecte fiscal d'Andorra pel Canvi, que ha qualificat "d'inviable" i ha afegit que seguint el seu model "el país se'n va a la merda".
Amb un IVA del 5% augmentaria la pressió fiscal; per això el Govern va modificar l'IVA del 5% al 4,5% en el projecte de reforma fiscal. Així ho ha exposat el ministre d'Economia i Finances, Pere López, després de la seva compareixença davant de la Comissió Legislativa de Finances i Pressupost. El ministre també ha posat de relleu que amb l'IVA es "corregeixen les moltes mancances" que té l'actual sistema impositiu, com ara "la millora de la competitivitat del sector comercial". El ministre també ha dit que en la memòria econòmica hi ha una xifra aproximada del Producte Interior Brut (PIB), elaborat per primera vegada pel Govern i que se situa en els "2.830 milions d'euros".

D'altra banda, el conseller del Grup Parlamentari Reformista i portaveu en matèria econòmica de la coalició, Jaume Serra, s'ha mostrat satisfet a la sortida de la reunió per poder arribar "a una possible negociació". Tot i això, Serra ha manifestat que el projecte de llei continua plantejant dubtes que "seran motiu d'esmenes", com ara el règim de franquícies, i que el millor hauria estat plantejar la reforma tributària en conjunt, tal com van plantejar en el debat parlamentari de les altres lleis impositives. Pel que fa a l'augment de la pressió fiscal, Serra ha assenyalat que aquest es podria situar entre "un punt i un punt i mig".
No obstant això, el president del Grup Parlamentari ApC, Eusebi Nomen, ha situat entre "el 15 i el 20%" l'impacte que tindrà aquesta llei en l'augment de la pressió fiscal, tal com la planteja el Govern. Segons Nomen, per fer el càlcul del PIB el Govern s'ha basat en "la hipòtesi que la creació de valor afegit que es produeix al país guarda la mateixa proporció a Andorra respecte a la massa salarial que als països veïns i això és temerari perquè el nostre model econòmic no té res a veure amb el model econòmic mitjà de la Unió Europea".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT