PUBLICITAT

Els experts veuen en l'expansió exterior el pas clau per a la banca

  • Discrepen sobre el futur de la plaça, però no sobre la internacionalització
  • Crèdit creu que les operacions foranes seran significatives en pocs anys
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una de les seus d'Andbanc, situada a l'avinguda Meritxell, al centre d'Andorra la Vella. Foto: TONY LARA

El futur de la plaça financera andorrana presenta incerteses, però no hi ha cap dubte que la sortida per a la banca del Principat és una major internacionalització. Així es desprèn de l'ampli reportatge publicat aquest estiu per la revista especialitzada The banker i que analitza el present i el futur de la banca andorrana des de punts de vista tan diversos com ara el Ministeri d'Economia i Finances, l'ABA, l'ONG antiparadisos fiscals ATTAC i analistes independents.

"Un canvi important que podria beneficiar els bancs d'Andorra seria una major capacitat per operar a l'estranger", s'afirma al reportatge. Segons The banker, el procés d'expansió exterior es veu afavorit per la signatura d'acords d'intercanvi d'informació tributària, per bé que aquesta sigui una qüestió més fiscal que financera. La consecució d'aquests acords és qualificada per la premsa especialitzada com a "saludable", especialment pel que fa a la sortida d'Andorra de la llista grisa de paradisos fiscals de l'OCDE i de les llistes de França, Espanya i Portugal. Un altre element clau per aprofundir en la internacionalització és la modificació de la legislació financera. En aquest sentit, l'informe destaca els canvis legals i la propera signatura d'un acord de supervisió entre l'INAF i el Banc d'Espanya, previst per a la propera tardor.

Segons es va explicar des de l'ABA a la publicació especialitzada, l'entrada en vigor d'aquest conveni permetrà formalitzar operacions com ara la compra de Banco Madrid per part de Banca Privada d'Andorra. El director general adjunt de negoci de Crèdit Andorrà, Xavier Cornella, va explicar a The banker els passos seguits pel principal grup bancari del país en l'escena internacional, des de la presència a Suïssa, Luxemburg i Espanya fins a les més recents adquisicions al Panamà i l'Uruguai. Segons els experts, la presència de bancs andorrans --i també suïssos-- a l'altre costat de l'Atlàntic s'explica perquè els mercats financers de l'Amèrica Llatina han superat els europeus. Cornella va assegurar que els ingressos provinents de les activitats de Crèdit Andorrà a l'estranger ja seran molt significatius d'aquí a tres a cinc anys.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT