ANDORRA LA VELLA
- Expressiu El president del Banc Sabadell, en un moment de l’entrevista al Centre de Congressos d’Andorra la Vella, divendres passat. Foto: TONY LARA
NASCUT A SABADELL, EL 1949
FORMACIÓ DOCTOR EN CIÈNCIES ECONÒMIQUES
DIRECTOR GENERAL DE BS ENTRE 1990 I 1999
PRESIDENT DE BS DES DE 1999
El president de Banc Sabadell, Josep Oliu, va acudir divendres a la junta general d’accionistes del Banc Sabadell d’Andorra, entitat que aquest any celebra la seva primera dècada d’existència. Poc després de la reunió, el president d’un dels principals grups bancaris espanyols va concedir una entrevista amb EL PERIÒDIC per repassar l’actual escenari del sector financer del Principat.
–Amb el procés de reformes fiscals i financeres Andorra, ¿veurem un gran canvi?
–Els acords signats perquè Andorra deixi de ser un paradís fiscal són molt positius, per al país i també per al seu sector financer. A partir d’aquí, tot el que es faci de més a més s’ha de fer amb molta cautela. L’escenari bancari s’acabarà configurant en funció de le reformes que es facin i dels pactes que s’estableixin. Ara per ara, està obert. Hi ha un escenari que considero força possible, que és el d’una major llibertat d’establiment d’entitats bancàries estrangeres a Andorra. Si això arribés no es produiria un gran canvi en el sistema bancari andorrà. La indústria financera andorrana ha viscut relativament protegida i ara no pot desprotegirse de cop, sinó de manera gradual, perquè, si no, podria ser negatiu per al sector.
–Hi ha una llei a tràmit que preveu dues llicències més i que permetrà la participació estrangera en el 100% del capital…
–Això és bo perquè suposa una obertura dins del marc actual. Dins del marc actual vull dir que qualsevol entitat que volgués operar a Andorra necessitaria un capital mínim, una solvència mínima, hauria d’estar sotmesa a la supervisió de l’INAF… Tot això s’emmarca en un equilibri del sistema financer andorrà que com més ben regulat estigui, millor. Nosaltres estem a favor d’aquest canvi, entre altres coses perquè tindrà un efecte relativament petit sobre l’equilibri actual i, en canvi, podrà tenir una contrapartida positiva que serà la de facilitar la implantació dels bancs andorrans que així ho vulguin fora d’Andorra.
–¿La presència estrangera vindrà en forma de noves entitats o de participació al capital de les entitats ja existents?
–Més aviat penso que, tal com està avui el mercat, si avui hi hagués una obertura seria més possible que hi hagués presa de possessió de les entitats estrangeres en les entitats ja existents que no pas la creació de noves entitats. El cost d’entrada –i nosaltres ja el vam passar– no és fàcil, calen tres o quatre anys fins que es comencen a obtenir beneficis. Ara ja estem molt ben implantats i molt satisfets per la rendibilitat sobre el capital actual; però, evidentment, qui vulgui fer això en el futur haurà de tenir un plantejament a llarg termini com el que tenim nosaltres. I no totes les entitats tenen aquest plantejament ni la nostra visió sobre Andorra, perquè no totes les entitats tenen l’arrel catalana que nosaltres tenim.
–¿El nou escenari fa més còmoda la presència del Sabadell al Principat?
–El que s’ha fet fins ara fa molt més còmoda la nostra presència a Andorra, d’alguna manera la consolida i ens deixa en una situació en què de cara al futur tenim un mercat, que és l’andorrà, amb un gran potencial. D’altra banda, aquesta nova situació elimina riscos reguladors que hi podria haver en el passat. Per tant, amb aquest canvi estem satisfets.
iandreu@andorra.elperiodico.com
Per a més informació consulti l’edició en paper.