PUBLICITAT

Inversió estrangera

L'Executiu recapta més de 6,5 milions d'euros amb la nova taxa d'inversió estrangera immobiliària

Casal afirma que la recaptació ve complementada amb la Llei Òmnibus, la qual limitarà les aportacions internacionals

Per Alex Montero Carrer

Vista aèria de les parròquies d'Escaldes-Engordany i Andorra la Vella.
Vista aèria de les parròquies d'Escaldes-Engordany i Andorra la Vella. | Arxiu ANA

El Govern ha superat les previsions inicials de recaptació amb la nova taxa d'inversió estrangera en béns immobles, segons han confirmat la ministra d'Economia i Treball, Conxita Marsol, i el ministre de Finances, Ramon Lladós, en una resposta oficial publicada avui al Butlletí del Consell General a la demanda efectuada pel conseller general d'Andorra Endavant, Marcos Monteagudo.

Després de sis mesos d'aplicació de l'impost, s'han recaptat un total de 6.536.282,31 €, una xifra que supera els 5 milions d'euros previstos pel Govern per a tot l'any 2024. "Amb aquest impost, hem aconseguit no només regular la inversió estrangera immobiliària, sinó també generar uns ingressos superiors als previstos inicialment," declaren, tot destacant l'impacte positiu d'aquesta mesura.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, el portaveu del Govern, Guillem Casal, ha qualificat la situació de "satisfactòria". "En set mesos complerts hem superat la previsió que teníem", ha afirmat Casal. També ha destacat que aquesta recaptació ve complementada amb la Llei Òmnibus: "Aquesta llei va un pas més enllà limitant les inversions estrangeres en matèria immobiliària, fins i tot prohibint la inversió estrangera per a promoció immobiliària, a més d'augmentar el gravamen sobre les plusvàlues", ha ponderat.

Casal ha insistit en la importància de tancar el cercle amb aquesta nova legislació: "Tenim l'impost que va entrar en vigor al febrer, però cal tancar el cercle mirant la Llei Òmnibus". Segons el portaveu, les mesures adoptades formen part d'un conjunt d'accions encaminades a abordar la problemàtica de l’habitatge al país. "Amb el conjunt de lleis aprovades ha estat clara la línia traçada al voltant de la problemàtica de l’habitatge. D'aquí a uns mesos, una vegada aprovada aquesta llei, és quan veurem com es comporta l'economia", ha conclòs.

L'impost, aprovat mitjançant la Llei 3/2024 de l'1 de febrer, va ser dissenyat per controlar i ordenar la inversió estrangera en el sector immobiliari del Principat. Segons el Govern, durant aquest període s'han gestionat 265 pagaments a compte i 189 declaracions de l'impost, contribuint de manera significativa a la recaptació.

La gestió d'aquest nou impost ha estat facilitada per l'actualització del sistema tributari digital: "Hem implementat un sistema que permet agilitzar els tràmits de manera telemàtica, reduint la càrrega de treball tant per als fedataris públics com per als obligats tributaris", han afirmat, tot ressaltant la millora de l'eficiència en la presentació de liquidacions i l'emissió de certificats.

Així doncs, el Govern ha subratllat que la recaptació obtinguda fins ara ha superat les expectatives inicials, sense haver-se detectat problemes significatius en l'aplicació de la nova taxa. "Seguirem treballant per simplificar els procediments administratius relacionats amb la inversió estrangera immobiliària i fer-los encara més accessibles" han conclòs els dos ministres, confirmant el compromís del Govern amb la millora contínua del sistema.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT