PUBLICITAT

El Pacte Nacional de Salut posa el pacient al centre del sistema sanitari

La signatura del Pacte es fa efectiva amb els 39 actors implicats, però sense cap grup parlamentari de l’oposició

Per Alex Montero Carrer

Foto de família de la signautra del Pacte Nacional per a la qualitat, l'eficiència i la sostenibilitat del sistema sanitari.
Foto de família de la signautra del Pacte Nacional per a la qualitat, l'eficiència i la sostenibilitat del sistema sanitari. | SFGA

Posar el pacient al centre del sistema sanitari. Aquest és l'objectiu principal que persegueix el Pacte Nacional per a la qualitat, l'eficiència i la sostenibilitat de l'esmentat sistema, la signatura del qual s'ha efectuat avui per part de les 39 formacions polítiques, associacions i entitats que la integren. Destaquen les absències dels grups parlamentaris de l’oposició, els quals ja havien comunicat en dies anteriors la seva retirada del pacte, i la dels col·legis de fisioterapeutes, podòlegs i logopedes, els quals també han decidit no signar per al moment a causa de diversos motius.

A priori, els grans reptes del sistema als quals ha de fer front el Pacte semblen clars: l’envelliment progressiu de la població, el cost dels nous tractaments, l’increment de les malalties cròniques i una millora en les condicions dels professionals que conformen l’epicentre sanitari del país. “Cal que els polítics siguem capaços d’expressar un compromís per retenir talent, per augmentar els recursos humans i materials, i per millorar les condicions”, ha expressat el cap de Govern, Xavier Espot, qui ha emfatitzat que es tracta “d’una confiança mútua” amb tots els actors implicats, ja que “saben millor que ningú quines són les fortaleses i mancances del sistema”.

De cara a poder assolir una solució per a les problemàtiques esmentades, el nou reglament es basarà en quatre pilars fonamentals, tal com ha indicat la titular de la cartera de Salut, Helena Mas: promoció i prevenció de la salut i les malalties; afavorir la part asistenciària amb el reforç de les infraestructures i els professionals; una major sostenibilitat i equitat del sistema amb una revisió dels mecanismes de finançament, i un impuls a la recerca i innovació, les quals són “el motor del canvi” per aconseguir l’objectiu proposat. “Volem posar especial èmfasi a l’oncologia, la salut mental i la conicitat i complexitat, ja que són els tres grans blocs patològics que hem d’impulsar”, ha asseverat la ministra.

Sis reglaments a desplegar

Mas també ha posat en valor els sis projectes legislatius que el ministeri que encapçala s'ha plantejat tirar endavant durant aquesta legislatura, els quals correspondrien a l'ordenació farmacèutica, l'oblit sanitari, un major control del tabac i una petita modificació sobre les professions titulades. Per al pròxim any, segons ha indicat la ministra, estaria previst treballar amb la Llei del medicament i la Llei del SAAS, la qual ha sigut objecte de debat durant la compareixença de la titular de la cartera de Salut.

I és que segons aquesta, "el Pacte Nacional contempla millores en tots els professionals de la salut, no només en els del SAAS", afegint que és necessari treballar en el benestar i les garanties de tots ells. A més, Mas ha volgut recalcar que l'any passat ja es va signar un conveni col·lectiu amb els treballadors del Servei Andorrà d'Atenció Sanitària, amb una vigència de tres anys, sent ambdós dos processos totalment diferents: "Volem donar impuls a la seva carrera professional i el conveni col·lectiu ja és una mostra del treball conjunt perquè es millorin les condicions", ha manifestat. 

Per altra banda, Espot ha tornat a fer incís en el fet de no renunciar a continuar disposant d'un "sistema excel·lent", motiu pel qual són necessàries dues premisses: que sigui sostenible i dotar-lo d'una bona governança. "Un bon sistema necessita bons professionals, però també bones directrius, indicadors de qualitat que siguin pertinents i mecanismes de control", ha afirmat el cap de Govern, posant sobre la taula la necessitat d'avançar cap a "un sistema personalitzat, preventiu i predictiu"

39 entitats signatàries

Així doncs, la celebració de la signatura del Pacte Nacional de Salut ha comptat amb la presència dels representants de les 39 entitats que sí que han donat, per al moment, suport a aquest. Així i tot, Mas ha mantingut l'esperança que els absents sí que acabin adherint-se al pacte, una línia en la qual també s'ha mogut Espot, tot recalcant que "això no va d'ajudar al Govern, sinó d'ajudar al sistema de salut andorrà"

  1. Grup parlamentari Demòcrata: Carolina Puig
  2. Grup parlamentari Ciutadans Compromesos: Jessica Obiols (en representació de Manel Linares)
  3. Progressistes - SDP: Josep Roig
  4. Liberals d'Andorra: Cristina Rico
  5. Acció: Judith Pallarés
  6. Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS): Josep Escoriza (en representació de Marc Galabert)
  7. Comitè d'empresa CASS: Vanesa Fernandes
  8. Servei Andorrà d'Atenció Sanitària (SAAS): Meritxell Cosan
  9. Col·legi Oficial de Dietistes i Nutricionistes: Berta Jiménez
  10. Col·legi Oficial d'Infermeres i Infermers: Gemma Ballester
  11. Col·legi Oficial de Metges: Xavier Avellanet
  12. Col·legi Oficial de Psicòlegs: Oscar Fernández
  13. Col·legi Oficial d'Òptics Optometristes: Rosa Payán
  14. Clínica Geriàtrica Sant Vicenç d'Enclar: Teresa Milà
  15. Residència Clara Rabassa: Núria Mora
  16. Residència Domus Vi Salita: Andrea Saiz
  17. Federació Andorrana d'Associacions de Persones amb Discapacitat: Diana Figueras
  18. Fundació Aurora Fornés: Eduard Padreny
  19. Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell: Celina Mandicó
  20. Fundació Privada Tutelar: Rita Schindler
  21. Creu Roja Andorrana: David Fraissinet
  22. Associació d'Afectats pel trastorn de dèficit d'atenció amb o sense hiperactivitat: Teresa Cobo
  23. Associació per la malaltia d'Alzheimer: Dolors Orteu
  24. Associació de Familiars per la salut mental: Rosa Lluís
  25. Associació de Malalts Reumàtics, Fibromiàlgics i de Fatiga Crònica: Manuel Fernández
  26. Associació de Persones amb Diversitat funcional física, visual i/o auditiva: Agustina Grandvallet
  27. Associació Contra el Càncer: Josep Manel Sarabia
  28. Associació del trastorn de l'Espectre de l'Autisme: Maite Benítez
  29. Associació de Diabètics: Madhu Jetani
  30. Associació pel Tractament de Rehabilitació de les Afeccions Neuromotrius: Jacint Risco
  31. Associació de Malalties minoritàries: Meritxell Benito
  32. Associació de tècnics en cures d'auxiliar d'infermeria: Carme Ballester
  33. Fòrum Nacional de la Joventut: Lisa Cruz
  34. Visura Ciutadana: Mari Carmen Lamelas

Les cinc associacions i entitats restants de signar el pacte són Unió Laurediana, el Col·legi Oficial de Farmacèutics, el Col·legi Oficial d'Odontòlegs i Estomatòlegs, la Federació de la gent gran i l'Associació d'Al·lèrgics i Intolerants Alimentaris, les quals no han pogut assistir avui a la signatura del Pacte Nacional.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT