El pròxim dissabte 25 de maig els veïns de Sant Julià de Lòria celebraran una de les trobades festives més destacades del calendari: l’aplec de Canòlich. Una jornada marcada per les tradicions, des de la pujada popular del matí, fins a la missa al santuari amb la representació del ball de Canòlich de l’Esbart Laurèdia, passant per la repartició del pa beneït o la ballada de sardanes.
Més enllà de l’aplec, Canòlich marca el calendari d’activitats que es fan a la parròquia al llarg del mes de maig, tant esportives com de lleure o culturals, principalment. Destaca el tradicional concert de Canòlich, el qual aplegarà, el pròxim 11 de maig, a una cinquantena de cantaires dels Petits Cantaires Lauredians, la Coral de la Llar de Lòria i la Coral Rocafort a l’església parroquial.
Aquest any també s’ha volgut de dedicar una activitat molt especial a l’artista lauredià, Sergi Mas, qui té una obra estretament lligada a Canòlich. Emmarcades en la celebració del Dia mundial dels museus, s’han programat diferents propostes gratuïtes i familiars pel dissabte 18 de maig i sota el títol, ‘L’artista i Canòlich’. Consistiran en una visita guiada a la Sala Sergi Mas de Casa Comuna, en la qual hi ha peces de l’artista i diferents tallers inspirats en les tècniques que ha emprat al llarg dels anys en l’obra dedicada a Canòlich: il·lustració entorn de l’auca, exlibris entorn de la flor o pintura ceràmica entorn de l’ocell de mil colors.
Justament aquest ocell tan representatiu de Canòlich i la troballa de la Verge protagonitzen el monogràfic amb el qual el Comú cada any obsequia a totes les lauredianes i lauredians dies abans de l’Aplec. Aquest 2024, any en què es commemora el 801 aniversari de la troballa, s’ha redactat un assaig de ficció sobre l’espècie d’ocell que podria haver vist el pastor de Bixessarri.
Tal com s’ha fet els darrers anys i per tal de facilitar l’accés dels peregrins al Santuari, aquest es tornarà a obrir la setmana prèvia a l’aplec. Del 19 al 24 de maig, s’hi podrà accedir de les 10.00 a les 17.00 hores.