PUBLICITAT

Panoràmica sobre la vall i la història

  • El Centre Andorra Sostenible va organitzar ahir una sortida pel Rec del Solà, a Andorra la Vella
EVA ARASA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Ascens El grup que va respondre a la convocatòria d'Andorra Sostenible puja cap al Rec del Solà, ahir.
Foto: ORIOL LLAURADÓ

A menys de cinc minuts a peu de la transitada avinguda de Meritxell, i després de fer una ascensió més o menys sobtada a partir de la font de la Llacuna, arribes al Rec del Solà, un passeig que forma part de l'Anella Verda d'Andorra la Vella i que permet recordar que, malgrat totes les botigues d'aire cosmopolita que s'amunteguen al centre de la vall, aquest és un país de muntanya.

El Centre Andorra Sostenible va organitzar ahir una sortida per descobrir un tram d'aquest rec, amb vistes panoràmiques sobre la capital del Principat. Tot i que la convocatòria va aplegar un grup reduït de persones (la pluja del dia abans va jugar-hi, probablement, en contra), el Comú d'Andorra la Vella fa dues visites diàries durant tot l'estiu, a partir de Sant Joan, i brinda l'oportunitat, a andorrans i turistes, de tenir una perspectiva diferent de la vall central. Ahir, l'excursió tenia dos guies: Margot Aleix, que fa aquesta tasca habitualment, i Antoni Marquilló, veí del carrer del Pui de tota la vida i testimoni de les transformacions del segle XX.

El Rec del Solà ofereix, indubtablement, una perspectiva diferent d'Andorra la Vella. El rec en si, el van construir l'any 1880 els propietaris dels horts del solà, és a dir, del vessant occidental de la vall (on toca el sol durant bona part del dia). Marquilló, que coneix anècdotes que han passat de pares a fills, oferia ahir un apunt històric curiós: "En un any de sequera, la gent resava perquè plogués. El capellà els va aconsellar que construïssin un rec per assegurar-se l'aigua per als horts, que seria més efectiu que no pas demanar-ho al cel. I van construir el rec".

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT