PUBLICITAT

El parc automòbil continua creixent tot i la davallada de matriculacions

  • S'han comptabilitzat un total de 1.170 altes de vehicles des de principi d'any per 777 baixes
  • Des de 1951 el Principat ha concedit la matrícula a 104.160 turismes i a 1.129 motos de neu
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

El parc automòbil del Principat manté, malgrat la crisi que pateix el sector de l'automoció, la peculiaritat de ser un dels que presenta una taxa més elevada de vehicles per habitant a tot el món. Segons mostren les dades facilitades pel Departament de Vehicles del Govern, el Principat té actualment 71.332 vehicles donats d'alta, que pugen fins a 76.681 si es tenen en compte també els ciclomotors, els vehicles especials i les motos de neu.

El total d'altes efectuades els primers cinc mesos de l'any pel que fa als vehicles de motor ha estat de 1.170, mentre que el registre del Govern ha comptabilitzat 777 baixes. És a dir, la diferència és positiva en 393 vehicles, i demostra que, malgrat la crisi, el parc automòbil an- dorrà continua creixent. Fonts del Departament de Vehicles van assegurar que a final de l'any sempre es produeix un lleuger augment de baixes, però que la tendència des que comptabilitzen el total d'altes i baixes és que les xifres totals creixin any rere any.

MÉS D'UN VEHICLE PER HABITANT
Partint d'aquestes dades, i tenint en compte que els últims treballs sobre el cens andorrà que s'estan duent a terme a l'actualitat rebaixen la xifra d'habitants entre els 72.000 i els 73.000 aproximadament, Andorra té una taxa pròxima a un vehicle per habitant. I si es descompten els menors de 18 anys i les persones adultes que no condueixen, aquesta xifra s'eleva força per sobre de l'1.

El Departament de Vehicles elabora un cens anual des de fa 60 anys. Des de llavors, s'han matriculat un total de 147.586 vehicles (162.667, si es tenen en compte ciclomotors, motos de neu, vehicles especials i embarcacions). D'aquests, més de tres quartes parts han estat turismes, (104.160), seguits de les motocicletes (16.015). Sorprèn, per exemple, que en els últims 60 anys s'hagin venut prop de 800 embarcacions i de 1.130 motos de neu. Tot i que el parc automòbil manté la tendència a l'alça, està envellint pronunciadament, tal com es demostra en l'evolució de les noves matriculacions els darrers anys. L'any passat va tancar-se amb 2.670 noves inscripcions, una xifra molt baixa que no es produïa des de l'any 1983 i que s'assimila a les matriculacions de la segona meitat dels anys 70. Totes les tipologies de turismes han patit baixades considerables.

Amb tot, però, l'evolució històrica ha fet més essencial per a la ciutadania la possessió d'un vehicle, tal com es demostra en la comparativa 60 anys enrere. Llavors el Principat no superava el centenar de turismes matriculats l'any i la trentena de motocicletes. Els totals de nous vehicles no arribava als 200. Només per veure l'exagerada diferència, durant els 31 dies del maig passat es van produir 257 matriculacions, i això tenint en compte que el sector no passa pel seu millor moment.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT