PUBLICITAT

El Govern paga quasi 200.000 euros al mes d'interessos bancaris

  • Al març l'Executiu havia de satisfer 186.923,77 euros a les cinc entitats
  • La majoria de línies de crèdit tenen un venciment mensual i la resta, trimestral
IAGO ANDREU
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El ministre d'Economia i Finances, Pere López, reunit amb els representants de l'ABA. Foto: SFG

Les quantitats que el Govern ha de pagar cada mes a les entitats bancàries en concepte d'interessos de les diferents pòlisses de crèdit subscrites freguen els 200.000 euros. Les xifres evidencien el grau d'endeutament de l'Administració pública així com la seva dependència financera de les entitats bancàries del Principat.

La quantitat que el Govern ha de satisfer cada mes en concepte d'interessos no es tracta d'una quantitat fixa, ja que no totes les línies de crèdit tenen el mateix règim de venciment. El març passat, per exemple, la suma dels interessos vençuts va arribar a 186.923,77 euros. A aquestes xifres, cal afegir-hi, cada tres mesos, la dels interessos de la línia de crèdit que té un venciment trimestral. Dels 387,5 milions que el Govern deu en concepte de pòlisses a les entitats bancàries, 373,2 tenen un règim de pagament d'interessos mensual, mentre que els interessos de la resta --uns 14,3 milions d'euros-- l'Executiu els ha de pagar cada tres mesos.

Els cinc grups bancaris del país contribueixen al finançament del deute del Govern en funció del seu pes en el sector. Així doncs, és Crèdit Andorrà el principal creditor de l'Executiu, amb més del 36% del deute bancari total, clarament per davant d'Andbanc --amb el 24%--, seguit de prop per Banc Internacional Banca Mora --quasi el 22%. Tanquen la llista de creditors Banca Privada d'Andorra --amb el 14%-- i el Banc Sabadell d'Andorra --amb quasi el 4% del total. El deute del Govern amb Crèdit Andorrà supera els 141 milions d'euros, amb Andbanc passa de 93 milions, amb BIBM és de més de 84 milions, amb BPA quasi arriba als 55 milions i amb el BSA és d'uns 14 milions d'euros.

[email protected]



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT