Search
Close this search box.

La FAN rebutja «punt per punt» les raons exposades pel COA

La decisió de deixar sense Jocs Olímpics a Bernat Lomero i Nàdia Tudó «s’ha sustentat amb falsedats»

La Federació Andorrana de Natació (FAN) va exposar ahir, i de manera oficial, la seva opinió arran de la decisió presa pel Comitè Olímpic Andorrà (COA) de deixar sense representants la natació del país en els Jocs Olímpics de Tòquio 2020. Va ser el seu president, Joan Clotet, el que va prendre la paraula, comentant «punt per punt els arguments exposats pel senyor Jaume Martí i Antoni Guerra en la darrera roda de premsa on van fer pública la seva decisió».

Segons Clotet, en la compareixença es van donar diverses errades, falsedats o, «diguem-ho així, informacions poc acurades». El president va afirmar, en primer lloc, que en cap moment, i menys després dels Jocs Olímpics de Rio 2016, es va arribar a cap acord amb el COA en referència al tema de les mínimes B. «Després de revisar totes les actes de la junta des del 2016 no hi ha cap referència a aquest acord. No hi ha tampoc cap comunicació formal registrada, i no es va dir en cap de les reunions que hem mantingut amb el COA», va explicar Clotet. D’altra banda, la federació assegura que s’havia acordat amb el comitè que es tornarien a reunir el passat dijous o el divendres, per seguir amb les negociacions, però l’entitat olímpica va decidir prendre la decisió el mateix dijous dia 17, comunicant-ho a la FAN hores abans.

 

Pel que fa a la situació de Bernat Lomero i Nàdia Tudó, Clotet va admetre que «inclús la Federació Internacional de Natació (FINA) es va quedar sense paraules en adonar-se de la decisió». Lomero va ser el primer a disparar cap a tots els llocs mitjançant les xarxes socials, mostrant el seu malestar i frustració, «i la federació defensa totes i cadascuna de les paraules que va dir». El mateix president es va posar en contacte amb ambdós nedadors, que es van mostrar «tristos, decebuts i sense paraules, perquè van veure com es menyspreava tot l’esforç i el sacrifici que havien dedicat durant tot aquest temps».

De moment, i després de la comunicació oficial per part del COA el passat dijous, la federació de natació no ha rebut cap explicació oficial per part del comitè olímpic. «Vull pensar que això que ha passat no és res personal cap a nosaltres, ja que em nego a pensar que algú vagi en contra de l’esport d’aquest país», va aclarir Clotet. El dia 20 va expirar la data límit per a fer qualsevol mena de canvi en les inscripcions dels nedadors olímpics, i per tant «ja no hi ha res a fer», va acabar de declarar Clotet, mentre afegia que «es mantindrà un contacte proper amb la FINA, recollirem tota la informació necessària i l’estudiarem per veure si hi ha la possibilitat de realitzar qualsevol mena d’acte perquè aquestes coses no tornen a passar en un futur».

El mandatari va voler acabar esmentant que «les coses no van bé al COA», i agraint el suport que «ens han donat altres federacions andorranes, olímpiques i no olímpiques, que ens motiva per seguir treballant i intentar canviar les coses en benefici dels nostres atletes». 

 

Les claus

 

1. La FAN no va arribar a cap acord al 2016

Des de la federació s’assegura que no es va arribar a cap acord amb el COA després dels Jocs Olímpics de Rio 2016 sobre les mínimes B, i que en cap moment es va nomenar que aquest requisit fou indispensable per a portar esportistes als Jocs de Tòquio del 2020.

 

2. La prioritat dels becats, qüestionada

La FAN no ha trobat cap document del COI ni organitzacions relacionades que recolzi els arguments del COA pel que fa a la preferència de les beques de solidaritat olímpica per sobre de les que atorga la FINA, que seria el cas dels dos nedadors andorrans, Bernat Lomero i Nàdia Tudó.

 

3. Problema per a dur una àmplia expedició

El president del COA, Jaume Martí, va esmentar també que hi ha el problema que els Jocs, vist el complicat que són de portar a la gent, van optar per anar-hi els mínims possibles. La federació espera que el fet de reduir l’expedició, s’apliqui també als membres del comitè andorrà.

 

4. Les ‘wild card’ no obstaculitzen

Les places d’universalitat en natació les concedeix la FINA, i no estan condicionades per si un país té més o menys qualificats. Aquesta entitat dóna molta importància a les places d’universalitat, i a Rio 2016, el 25% dels nedadors van competir en aquest context.

 

5. Les beques FINA, també olímpiques

Segons els estatuts de la FINA, les seves beques «serveixen per preparar la propera competició important per a un nedador, ja sigui un campionat del món o uns jocs olímpics». Aquesta afirmació desmentiria el dit pel secretari general del COA, Josep Antoni Guerra.

Comparteix
Notícies relacionades
Comparteix
ACB

Bàsquet Girona

85

MoraBanc Andorra

98

MoraBanc Andorra

89

Unicaja de Màlaga

106

MoraBanc Andorra

71

UCAM Múrcia

83

Primera RFEF

Gimnástica Segoviana

3

FC Andorra

2

FC Andorra

1

Unionistas

1

Nàstic

1

FC Andorra

1

Lliga Multisegur

FC Pas de la Casa

1

UE Santa Coloma

2

Penya Encarnada

0

Ranger's FC

0

Inter Club Escaldes

0

Atlètic Club Escaldes

0

FC Ordino

0

FC Santa Coloma

1

The Boss FS la Massana

5

Nóbrega Constructora CF Esperança

0

Notícies relacionades
Publicitat
Entrevistes esportives
Nedador
Jugador de la selecció de futbol sala
Pilot de motociclisme
Publicitat
Publicitat
Publicitat

SUBSCRIU-T'HI

De la redacció al teu dispositiu