La 14a edició de la Cursa Popular Illa Carlemany servirà per cloure els set dies olímpics que Andorra acollirà la setmana del 26 de maig, després dels Jocs dels Petits Estats. De fet, la competició multiesportiva finalitzarà el dissabte 31, i la cursa popular serà l’endemà, el diumenge 1 de juny. Així ho han anunciat aquest matí el secretari d’Estat de Joventut i Esports, Alain Cabanes, i la secretària d’Estat de Salut, Cristina Pérez, assenyalant que la fita és arribar a les 4.000 inscripcions, superant així les 3.600 de l’any passat.
“És una cursa amb una edició molt especial, ja que hem decidit aprofitar la setmana dels Jocs i fer-les coincidir”, ha assenyalat Cabanes, indicant que han fusionat els eslògans ‘Mou-te per la teva salut’ i ‘Dia olímpic’ per fer una samarreta “especial”, en la qual també apareixen les anelles olímpiques.
Pel que fa als recorreguts, es mantenen els d’anys anteriors de dos i cinc quilòmetres, com també es mantenen els preus de les inscripcions, les quals es poden fer mitjançant el web esportperatothom.ad fins el 18 de maig a les 23.59 hores. En detall, els adults hauran de pagar cinc euros si amb la inscripció volen també la samarreta i altres obsequis –els joves de fins a 14 anys, tres euros–, o dos euros en cas de no ser així –gratuït per als menuts–. Així mateix, cal destacar que de cada samarreta venuda es destinaran dos euros a Unicef per garantir als infants l’accés a una educació de qualitat i a serveis de salut adequats.
En darrer lloc, Pérez ha recordat la importància de l’activitat física pel dia a dia: “És bona pel cor, el cos i la ment, perquè ajuda a reduir i a no tenir tanta incidència en malalties que són cròniques com cardiopaties, diabetis tipus 2 o alguns tipus de càncer”. En afegit, “s’ha demostrat amb prou evidència científica que ajuda molt a reduir la simptomatologia tant de depressions com d’ansietat”, ha completat.
Els mínims de l’OMS
La secretària d’Estat de Salut, durant el seu parlament, ha fet esment dels mínims que marca l’Organització Mundial de la Salut (OMS) com a directius per fer activitat física diària, segons l’etapa i l’edat de les persones. En infants i adolescents, s’aconsella fer un mínim d’una hora diària, sumada a activitats que reforcin músculs i ossos durant tres dies a la setmana. En adults i gent gran, entre dues hores i mitja i cinc hores setmanals, a més d’un parell de dies de treball muscular i d’exercicis d’equilibri funcional en el cas de persones d’edat avançada.