El director general de les Finals de la Copa del Món Andorra 2023, David Hidalgo, va assegurar ahir que, després de superar l’equador de l’esdeveniment, tot el retorn que estan rebent dels atletes i de la Federació Internacional d’Esquí (FIS) està sent «molt positiu». Els protagonistes de la competició valoren sobretot l’esforç que s’està fent per tenir uns traçats en bones condicions malgrat la meteorologia adversa amb què es va començar la setmana, i també tots els serveis d’acollida. Així, Hidalgo va assegurar que «hem tingut molt bon retorn per part dels atletes, que són els experts, i això ens anima a l’hora d’encarar la promoció de la candidatura per acollir uns Campionats del món el 2029».
El màxim responsable de l’esdeveniment va reconèixer que no serà fàcil assolir aquesta fita, perquè hi ha competidors amb molta experiència, però va assenyalar que, després de postular-se per al 2027, ara tenen més coneixements sobre el procés de decisió i, a més, el Consell de la FIS compta per primera vegada amb un membre andorrà, cosa que donarà més facilitats a l’hora de «fer la promoció de la candidatura i de poder explicar-la bé». Precisament, ahir es va celebrar a Soldeu una reunió del Consell de la FIS, una ocasió única perquè els seus membres poguessin conèixer in situ el que pot oferir el Principat.
En paral·lel al treball que s’iniciarà un cop finalitzades les Finals per aconseguir acollir els Campionats del Món, Hidalgo va assegurar que mentrestant, «seria un èxit important poder estar al calendari de Copa del Món cada dos o tres anys». La preferència són les proves tècniques, per poder continuar mostrant al món «la joia de la corona, que és la pista Avet de Soldeu». De moment, de cara a la temporada vinent, «totes les opcions estan obertes perquè encara no s’ha tancat el calendari», i va afegir que «el nostre compromís amb la FIS és màxim i estarem encantats de rebre el que ens concedeixin».
D’altra banda, l’Àliga va acollir ahir el paral·lel mixt per equips. L’equip que es va imposar va ser Noruega en la final contra Suïssa, mentre que la tercera i quarta posició van ser per Àustria i Alemanya.
Es tractava de la primera prova amb participació andorrana d’aquestes Finals, en tractar-se del país organitzador de l’esdeveniment. Els del Principat, però, van quedar eliminats a la primera ronda contra els campions. Iria Medina va ser la primera a sortir, i va fer la cursa contra Thea Louise Stjernesund, amb una diferència de +0,76. La segona baixada la va protagonitzar Xavier Cornella contra Timon Haugan, on també es va imposar el noruec, amb un segon i mig de diferència. El tercer torn va ser per Carla Mijares contra Maria Therese Tviberg, que va treure 1,44 segons a l’andorrana. Durant el quart i darrer descens, Bartumeu Gabriel no va poder completar la baixada contra Rasmus Windingstad.
Un cop acabada la competició, Cornella va explicar que per ell «ha estat una fita esportiva inoblidable». L’andorrà va reconèixer que dijous ja va copsar el gran ambient que es viu i que haver tingut l’oportunitat de córrer el paral·lel «ha estat espectacular». Per la seva banda, Medina va explicar que «ha estat una experiència única que sempre recordaré, i estic molt agraïda d’haver-hi participat. He intentat fer-ho el millor possible, però tenia molts nervis. Sentir tota la gent del país és impactant i, sens dubte, poder competir a les Finals, trobo que és un punt extra de motivació».