El Comitè Olímpic Andorrà (COA) i el Govern ja pensen en ajornar els Jocs dels Petits Estats d’Andorra 2021, després que els Jocs Olímpics de Tòquio ho hagin fet el 2021 i els Jocs del Mediterrani d’Orà, el 2022.
En aquest sentit, la ministra de Cultura i Esports, Sílvia Riva, va explicar a EL PERIÒDIC que «estem molt condicionats a les decisions que van prenent els diferents comitès olímpics». «Vam parlar amb el COA i ens van dir que eren del parer que, veient com s’han ajornat els Jocs de Tòquio, també ho havien de fer els Jocs dels Petits Estats», va revelar i va comentar que «estem pendents que hi hagi uns criteris del COA sobre quines són les consignes». «Un cop estigui ficat el calendari esportiu, aquest ha de servir per ajudar a la presa de decisions però tot indica que si els esdeveniments han estat posposats, els Jocs haurien de seguir la mateixa línia», insistia.
Malgrat això, va recordar que «la decisió l’ha de prendre el Patronat de la Fundació, sempre a partir d’aquests criteris». «Quan passi la crisi sanitària, el COA i el comitè, es reuniran amb un informe perquè s’adopti la mesura», manifestava, reiterant que «no vull aventurar la decisió. Tot indica que fer tot el contrari, és a dir, mantenir els Jocs dels Petits Estats, seria molt estrany».
El pressupost, l’interrogant
Una decisió d’aquesta mena implicaria, per una altra banda, una mica d’aire econòmic per a tothom, ja que si se celebren l’any 2021, mantenir les partides econòmiques i, per exemple, poder complir amb la reconstrucció dels Serradells i arreglar el tartan del Comunal, sembla impossible. En aquest sentit, va remarcar que «en el moment que es torni a resituar la fita, es restablirà dins de les possibilitats pressupostàries».
També va remarcar que «tenim la voluntat de mantenir la bossa suplementària per a la preparació dels esportistes», però que «sabem que el pressupost no serà el mateix per les mesures que haurem de prendre». Així, va aclarir que «com més allunyats estiguin, més possibilitats de recuperació tindrem. Si es poden celebrar és perquè tindrem partides, tots els factors s’han de considerar i han d’ajudar a explicar la decisió».
Respecte a si podrien ser l’any 2022 i fins i tot el 2024, Riva va subratllar que «no som coneixedors de la realitat de tots els països, tothom ha d’explicar la seva situació» perquè «a ningú se li escapa que si altres països tenen una situació precària, això condicionarà les seus». «El COA està treballant per tenir totes les dates per elevar la decisió al Patronat», sentenciava.
Les subvencions de l’any 2021
Per tant, aquesta decisió implicarà directament a les subvencions que rebran les entitats l’any vinent. En aquest aspecte, va voler aclarir que «és important que el nom de l’esport continuï viu» i que «disposin de partides», però no va valorar com seran perquè «de moment, no s’ha demanat a les federacions, no fem una projecció 2020-21, hem reforçat el contacte amb elles i seguir que tindran un reflex per veure com ho podran fer».
Per tant, va obrir la porta a les deduccions que es puguin aplicar per fomentar el patrocini privat, ja que permetria reduir el suport públic. «Estem pendent de la proposta que se’ns presenti per part del Ministeri de Finances, que volem seguir promovent l’esport perquè seguir injectant recursos és una cosa bàsica», puntualitzava.
Les beques, congelades
Referent a les beques que reben els esportistes de cara a la preparació dels Jocs Olímpics, va aclarir que «hem de veure la resolució que emet el COA per veure que decidim». «Farem un manteniment de l’ajut, es congelarà per quan tingui lloc, no es restarà», remarcava. Malgrat això, les beques d’alt rendiment i els premis, no es retallaran però es podrien adaptar en funció dels calendaris esportius, estudiant la possibilitat de fer alguna aportació la Borsa Solidària contra la Covid-19.