El descart del projecte referent al nou Prada de Moles, que havia de ser la futura casa de l’FC Andorra a Encamp, ha capgirat, novament, tot el panorama esportiu al país. L’entitat tricolor es troba avui dia sense casa pròpia i sense cap instal·lació que s’adeqüi a les exigències, que no són poques, de LaLiga per poder competir a la Segona Divisió del futbol espanyol. No obstant això, el problema principal és molt més fàcil de veure, i no és cap altre que el temps. Cap obra activa i gairebé un any perdut, dels dos que va donar l’organització rectora del futbol a Espanya per incorporar les millores finals necessàries a un estadi. Aquest és el panorama actual, que en si mateix dibuixa un futur que sembla més bé una cursa d’obstacles molt difícils d’eludir.
Amb un full de ruta incert, i amb la convicció que l’equip no marxarà del país, l’FC Andorra haurà de tornar a viure el mateix que l’estiu passat: un període replet de reunions amb unes i altres entitats, començant pel Govern. Tanmateix, un d’aquests actors principals serà el rugbi, concretament el VPC i la selecció, que ja van haver de deixar l’Estadi Nacional per marxar a Encamp, i que, a priori, recuperarien les instal·lacions d’Andorra la Vella el 2024, segons va quedar establert en el conveni firmat amb el Govern i l’FC Andorra.
«Tant el VPC com la Federació de Rugbi vam cedir les instal·lacions perquè l’FC Andorra desenvolupés la seva activitat professional, i aquest contracte el mantindrem fins al juny del 2024», va declarar el president del VPC, Gerard Giménez, mentre afegia que «finalitzat aquest període, hauríem de tornar a l’Estadi Nacional, i l’FC Andorra hauria de buscar una altra ubicació. Aquest és el full de ruta, i el mantindrem». El rugbi andorrà, diuen, se sent perjudicat per uns problemes aliens, i «ja vam cedir en el seu moment, sense cap problema, i ens hem comportat com a senyors. L’únic que demanem és que el juny del 2024, tal com diu el conveni, es recuperi el nostre estadi».
Això sí, Giménez va voler agrair al Comú d’Encamp el fet «d’acollir-nos tan bé en un temps en el qual mai hem tingut cap inconvenient», però també és cert que «per sentit comú s’ha de recuperar el Nacional, que està destinat a acollir partits internacionals, tant de rugbi com de futbol». El president del VPC assegura que «ens continuarem adaptant, però no volem ser sempre els perjudicats», i deixa la porta oberta a una possible entesa en el cas que el Comú d’Encamp volgués apostar pel rugbi. «Molta gent del nostre àmbit s’ha mostrat molt crítica amb el fet de venir a jugar a Encamp, però penso que hauríem de fer una reflexió. El comú ens ha tractat molt bé, no sabem quin és el seu full de ruta, però si ens oferissin quedar-nos amb exclusivitat que, al cap i a la fi, és el que vols per a la teva disciplina, no seria una mala opció», va explicar Giménez, mentre afegia, això sí, que s’hauria de donar el cas «que la selecció pogués disputar el seu duel a l’Estadi Nacional».
La cursa ha començat, el temps s’acaba, i el que sembla clar és que la decisió final, sigui la que sigui, beneficiarà a un col·lectiu i perjudicarà altres. Els interessos hi són, i els acords arribaran des de la política.
El Govern i l’FC Andorra es reuniran el pròxim dilluns
El Govern es reunirà amb l’FC Andorra el pròxim dilluns, després que l’Executiu admetés que el ministres de Finances i Portaveu, César Marquina, s’havia equivocat en afirmar que ambdues entitats es veurien ahir. D’aquesta manera, el primer contacte per trobar solucions es donarà la setmana vinent, amb un mapa d’instal·lacions al davant que deixa pocs camins vàlids.
Amb l’Estadi Comunal descartat pel fet d’estar esperant les obres de cara als Jocs dels Petits Estats del 2025 al país, a més de la problemàtica amb el multifuncional, l’Estadi Nacional és de les úniques sortides viables, en cas que es pugui engegar la suposada fase 2 que hi havia en peu quan va començar la seva construcció. El nou estadi de la FAF a Encamp difícilment podria entrar a escena.