L’evolució de les espècies ha demostrat al llarg de mil·lenis que sobreviuen aquelles que s’adapten al medi en el que viuen. Els germans Casal van haver-ho de fer a la prova que obria les Skyrunner World Series. I els va servir, perquè el Marc va ser tercer i l’Òscar quart. Tot just acaba d’iniciar-se la temporada, i aquest resultat els omple de motivació per a les pròximes cites.
La Yading Skyrun, a la Xina, obria el campionat. És una prova que s’estrena al calendari, i ho fa per la porta gran, ja que és la cursa que transcorre a major altura. A les muntanyes de Sitxuan tot el recorregut transcorria entre els 2.900 i els 4.700 metres. I per afrontar aquestes característiques de la millor manera els dos corredors andorrans des del mes de gener van realitzar dues sessions setmanals en una càmera d’hipoxia, que treu oxigen a l’aire per simular condicions d’altitud, que permet al cos incrementar el nombre de glòbuls vermells a la sang i estimular la secreció de certs tipus d’enzims, a més d’evitar el mal d’alçada, que provoca marejos i una sensació al cos de desgast.
A aquest fet se li suma l’entrenament realitzat durant la pretemporada, amb esquí de muntanya i exercitant-se bona part del temps per sobre els 2.000 m. «El primer dia notes una mica de mareig», assegura l’Òscar, però després es van trobar en millors condicions. La utilització de la càmera d’hipoxia «serveix per estar més aclimatat», i van aconseguir l’objectiu. Per assolir els resultats que van recollir «es va ajuntar la nostra preparació i que els grans corredors no estaven en el seu millor moment de forma», afirma el Marc, satisfet pel podi perquè «a inici de temporada sempre tens expectatives de com arribes a la primera cursa», i el fa ser optimista de cara endavant: «Amb un resultat així les properes carreres les encares amb més motivació, però és més complicat mantenir els marges respecte els bons. S’ha de ser realista». Confia en «fer un pas endavant» i el resultat assolit l’intentarà «igualar o millorar. S’ha de tenir els peus a terra, perquè és molt difícil». L’Òscar confia en el seu germà perquè «l’únic que li faltava era creure-s’ho. El potencial el té».
Teixidó, a la Transvulcania / Avui Ferran Teixidó debuta al circuit mundial aquesta temporada. Ho fa al quilòmetre vertical de la Transvulcania, a l’illa de la Palma. Afronta un recorregut de 7,6 km i 1.200 m de desnivell. Porta dos dies a les Canàries per «adaptar-me, perquè fa molta calor», indica Teixidó, que afronta una cursa que té un traçat «una mica especial i que no m’agrada gaire, perquè és molt planer, atlètic i amb algun tram asfaltar». La disputa amb la intenció de «puntuar. Sé que puc fer-ho perquè a nivell físic em trobo molt bé. em noto fort».